reklama

Jaki miód dla kogo?

Milena KochanowskaZaktualizowano 
Jaki miód dla kogo: Czy któryś jest najzdrowszy? Jaki gatunek wybrać dla siebie? Radzi dr Jolanta Nalewaj, dietetyczka
Jaki miód dla kogo: Czy któryś jest najzdrowszy? Jaki gatunek wybrać dla siebie? Radzi dr Jolanta Nalewaj, dietetyczka Archiwum
Jaki miód dla kogo: Czy któryś jest najzdrowszy? Jaki gatunek wybrać dla siebie? Radzi dr Jolanta Nalewaj, dietetyczka. To warto wiedzieć!

Jaki miód dla kogo?
Trudno powiedzieć, który z nich jest najzdrowszy, bo każdy ma lecznicze działanie.

Miód gryczany zawiera substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne – rutynę. Z tego powodu jest on polecany zwłaszcza osobom starszym, szczególnie narażonym na schorzenia układu krwionośnego, np. miażdżycę. Rutyna ma także właściwości przyspieszające gojenie ran zewnętrznych i wewnętrznych. Jest też bogaty w składniki mineralne i witaminy. Ze względu na dużą zawartość magnezu zaleca się jego spożywanie przy stanach wyczerpania nerwowego.

Jaki miód dla kogo?
Miód spadziowy ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Jaki miód dla kogo?
Lipowy wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, działa antybiotycznie, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i równoważy ciśnienie.

Jaki miód dla kogo?
Lecznicze właściwości miodu wrzosowego wykorzystywane są głównie przy schorzeniach układu moczowego, kamicy nerkowej, zapaleniu jelit i biegunkach. Po ten miód warto sięgnąć też w stanach zapalnych jamy ustnej.

Jaki miód dla kogo?
Miód rzepakowy jest łagodny dla wątroby. Warto go jeść przy schorzeniach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

Jaki miód dla kogo?
Właściwości miodu wielokwiatowego wykorzystuje się przy takich dolegliwościach jak: anemia, zmęczenie, zapalenie gardła i przeziębienie. Jest pomocny w leczeniu chorób serca, regulacji ciśnienia oraz alergii. Polecany jest zwłaszcza osobom uczulonym na pyłki roślin. Ze względu na to, że miód ten jest bardzo słodki nie powinien być stosowany u osób z nadwagą.

Jaki miód dla kogo?
Miód akacjowy przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka, przez co zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, wspomaga trawienie.

Choć miód jest wysokokaloryczny (łyżeczka dostarcza ok. 40 kcal), w racjonalnych ilościach nie powoduje nadwagi. Jest skoncentrowanym źródłem łatwo przyswajalnych cukrów prostych, które błyskawicznie trafiają do krwi, odżywiając cały organizm.

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? m.kochanowska@glos.com

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3