reklama

Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Sprawdź!

Milena KochanowskaZaktualizowano 
Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Jak odpowiednio dobrać pieczywo dla swojego organizmu? Radzi dr Jolanta Nalewaj, dietetyczka
Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Jak odpowiednio dobrać pieczywo dla swojego organizmu? Radzi dr Jolanta Nalewaj, dietetyczka Archiwum
Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Jak odpowiednio dobrać pieczywo dla swojego organizmu? Radzi dr Jolanta Nalewaj, dietetyczka

Na rynku można kupić różne rodzaje pieczywa. Pieczywo pszenne – wypiekane z mąki pszennej, zwykle na drożdżach. W zależności od użytego typu mąki uzyskuje się przede wszystkim zwykły chleb pszenny, graham lub pszenny chleb razowy.

Pieczywo mieszane (pszenno – żytnie) – wypiekane z mąki pszennej i żytniej zmieszanych w różnych stosunkach. Pieczywo żytnie – wypiekane z mąki żytniej lub z niewielkim dodatkiem mąki pszennej (do 10 proc.) na zakwasie wytworzonym w procesie wielofazowej fermentacji.

O jakości chleba żytniego również świadczy typ użytej mąki – dostępne są: chleb żytni razowy, żytni sitkowy, pytlowy, starogardzki, razowy na miodzie, razowy litewski, pumpernikiel. Chleb żytni sporządzony na zakwasie ma charakterystyczny kwaskowaty smak, który nie wszystkim odpowiada.

Co więcej fermentacja kwasowa przyczynia się również do tego, że prawdziwe żytnie pieczywo nie czerstwieje tak szybko jak pszenne, sporządzone na drożdżach. Podczas produkcji zakwasu, w wyniku fermentacji powstaje kwas mlekowy, który ma korzystne działanie na układ pokarmowy, zaleca się więc częstsze spożywanie pieczywa żytniego.

Pieczywo razowe żytnie stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego, ale też z tego względu jest dosyć ciężkostrawne i u niektórych osób może powodować problemy trawienne. Pieczywa takiego nie powinny jeść osoby chorujące na wrzody żołądka czy inne choroby przewodu pokarmowego. Lepiej wówczas wybrać chleb pszenny z mąki o możliwie jak najwyższym typie – dobrym rozwiązaniem będzie graham, który jest zdecydowanie delikatniejszy, ale również zawiera dużo składników mineralnych i witamin.

Jeżeli nie mamy żadnych dolegliwości, najzdrowszym wyborem będzie pieczywo żytnie razowe pełnoziarniste.

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? m.kochanowska@glos.com

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

k
kamil

Najzdrowiej to by było piec samemu, ale nie każdy ma na to czas i siły. Ja zwykle kupuję w piekarni rąba bo skład mają bardzo w porządku i wiem, że nie jem jakichś zbędnych mi do szczęścia barwników, tylko zdrowe, prawdziwe pieczywko

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3