Od soboty 12 marca, każdy chętny będzie mógł zobaczyć pokaz filcowania na sucho oraz nabyć przygotowane specjalnie na Jarmark Wielkanocny wyroby. Przy specjalnym stoisku "Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska tradycja" młodzi kucharze będą gotować i opowiadać o tradycyjnych mięsnych daniach na Wielkanoc.
Jak co roku, zapachami będzie przyciągać dymiący kocioł z Kiełbasą Białą Parzoną Wielkopolską, która jeszcze w tym roku może dostać certyfikat produktu chronionego oznaczenia geograficznego Unii Europejskiej. Odpowiedni wniosek już został złożony Ministerstwem Rolnictwa do UE.
- Wiele wędliniarzy z Wielkopolski zgodzili się na przeprowadzenia kontroli jakości swojej białej parzonej by nasz region uzyskał kolejny produkt z certyfikatem Unii Europejskiej. Pośród nich są takie firmy jak Zakład Przetwórstwa Mięsnego Waldi, Zakłady Mięsne Szajek oraz ABC kuchni - mówi Jacek Marcinkowski, pomysłodawca cyklu imprez "Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska tradycja".
PRZEPISY, PORADY, INSPIRACJE - ZAJRZYJCIE DO NASZEGO WIELKANOCNEGO SERWISU SPECJALNEGO!
Weekendy będą szczególnie atrakcyjne dla dzieci. Warsztaty wikliniarskie, Dzień Motyla, gry dla całej rodziny, liczne koncerty i spektakle i opowieści.
- Mam nadzieję, że na Targach Wielkanocnych każdy znajdzie coś dla siebie, zwłaszcza, że będzie okazja by zjeść coś pysznego, ręcznie malować jajka, uczestniczyć w grze miejskiej i nie tylko - mówi Iwona Rafińska, prezes Targowisk.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?