- Najłatwiej nam zdecydowanie używać gotowych przypraw do potraw, typu vegeta, przyprawy do mięs, do ryb, do sosów czy kostki rosołowe - mówi Olga Chaińska. - Taką mieszankę najłatwiej nam dosypać szczególnie wtedy, gdy nie za bardzo umiemy dobierać poszczególne przyprawy i wahamy się, które będą ze sobą najlepiej współgrać. To błąd, ponieważ w takich gotowych przyprawach oprócz ziół znajdziemy również szkodliwe dla nas dodatki - dodaje dietetyk.
Dlaczego zioła naturalne są lepszym zamiennikiem od uniwersalnych przypraw? - Zioła to zazwyczaj liście krzewów i roślin, które można suszyć samemu, a następnie do woli łączyć, otrzymując odpowiadające nam aromaty i smaki potraw. Naturalne zioła nie zawierają ulepszaczy smaku oraz dużych ilości soli, które znajdują się w większości gotowych mieszanek przypraw - informuje Olga Chaińska.
Świeże i suszone zioła mogą dostarczyć jeszcze głębszego smaku niż gotowe przyprawy. Należy jednak pamiętać, by suszone zioła dodawać na początku gotowania w celu uwolnienia smaku, a świeże pod koniec, aby utrzymać ich świeżość. - Zioła są również zdrowsze niż sztuczne dodatki do przypraw. Te ostatnie mają negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie oraz mogą przyczyniać się do rozwoju chorób dietozależnych, a także po prostu uzależniać - zaznacza dietetyk.
Naturalne przyprawy mają także właściwości przeciwutleniające, chroniące potrawy przed tworzeniem się szkodliwych dla organizmu produktów podczas takich zabiegów technologicznych jak smażenie, pieczenie czy duszenie, a także sprawiają, że potrawa staje się bardziej lekkostrawna.
- Zioła to bogate źródło witamin, pierwiastków i składników odżywczych. Dla przykładu oregano zawiera witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B, żelazo, selen, magnez, potas czy wapń - podkreśla Olga Chaińska. - Po za tym każde zioło pomaga w innych dolegliwościach. Majeranek zawiera witaminę A, C, P oraz minerały takie jak fosfor czy cynk, a także przeciwzapalne terpeny. Warto zainteresować się i dowiedzieć się, które zioła będą korzystne w przypadku przywrócenia prawidłowej flory bakteryjnej jelit, które będą regulowały poziom cukru we krwi, które uregulują gospodarkę wodną organizmu, a które będą działały przeciwzapalnie - zachęca.
Wykorzystaj magiczną moc ziół
Zioła wiosenne - oczyszczają organizm z toksyn i wzmacniają po zimie, chociaż nie zawierają olejków eterycznych. Za to letnie zioła przyprawowe, jak koper, lubczyk, bazylia, rozmaryn, hyzop i wiele, wiele innych - to cała gama aromatów. Zwiększają wartość odżywczą potraw, poprawiają trawienie i zachęcają do jedzenia. Bo smakowity aromat sprawia, że chętnie siadamy do posiłku, a i gotowanie staje się przyjemniejsze.
ZOBACZ TAKŻE: 7 rzeczy, których natychmiast musisz pozbyć się z domu
(Źródło:Agencja TVN
Dostawca: x-news)
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?