Jesienna kuchnia wcale nie musi być nudna i… ciężka. Choć na dworze już chłodniej i chętnie jemy ciepłe zupy, to zamiast gęstych jarzynówek można ugotować grzybową. To nie tylko smaczna i pachnąca lasem zupa, ale także zdrowa. Grzyby dostarczają nam soli mineralnych i witamin: A w postaci karotenu (najwięcej mają jej kurki - dlatego są pomarańczowe) oraz B1, B2 i C. Są doskonałym dodatkiem nie tylko do zup, sosów i farszów, ale także do jajecznicy.
Nie rezygnujmy z ryb. Choć chętniej jemy je latem, w nadmorskich kurortach, to jesienią są one ciekawą alternatywą dla mięsnych dań.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Rybę można przygotować na wiele sposobów: smażona, pieczona w piekarniku lub na ruszcie, gotowana w wodzie lub na parze, a nawet surowa będzie idealnym daniem.
Co ciekawe, na południu Włoch często piecze się całe ryby, zwłaszcza w soli morskiej. Tajemnica polega na tym, żeby pokryć całą (wypatroszoną) rybę solą przed upieczeniem. Trzeba tylko pamiętać , żeby sól nie dostała się do odsłoniętych części ryby. W piekarniku sól stwardnieje, wierzch ryby będzie suchy i chrupiący, a mięso zachowa soczystość i naturalny smak.
Co podać jesienią na deser? Warto jeść owoce. Zwłaszcza sezonowe: jabłka, gruszki czy śliwki. Te pierwsze świetnie smakują zapiekane z bananem i rodzynkami w piekarniku, te drugie skąpane w winie. A ze śliwek można zrobić przepyszną konfiturę. Słodką, wytrawną. Doskonałą. W sam raz na chłodny jesienny wieczór. Do herbaty lub krakersów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?