18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Jesienny smak kasztanów

Anastazja Bezduszna
Eleonora Bavykina przyznaje, że chętnie kupujemy pieczone kasztany Ivan Rudiuk
Marony są idealną przekąską na chłodne, jesienne dni. Surowy, jadalny kasztan smakuje jak migdał - jest słodki i soczysty. Po uprażeniu swoją konsystencją przypomina ugotowanego ziemniaka, o słodkim orzechowym smaku. O tym jak na różne sposoby przygotować kasztany.

W Paryżu najlepsze kasztany są naplacu Pigalle. - Zuzanna lubi je tylko jesienią. Przesyła Ci świeżą partię. Choć ten słynny dialog ze "Stawki większej niż życie" był tylko szyfrem, to rozsławił jesienny smak kasztanów na długie lata.
Owoce kasztana jadalnego - marony - oprócz unikalnego smaku, mają także mnóstwo zdrowych składników. Zawierają więcej witaminy C niż cytryna. A także witaminy B, E i K, wapno, magnez, potas, fosfor, żelazo, lecytynę. Mają też właściwości antyrakowe.

Można je jeść na surowo, ale smaczne są również gotowane w wodzie lub pieczone: w piekarniku lub na żarze. Kasztany nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta), jak i wytrawnych (zupy, purée, różne farsze). Marony świetnie komponują się z wanilią, czekoladą, grzybami, dynią i cieciorką.
Jesienią kasztany można kupić w prawie każdym sklepie, ale nie są to te, które rosną w naszych parkach. Jadalne kasztany mają trochę inny kształt, cieńszą łupinkę i są słodkie w smaku. Istnieje kilka odmian kasztanów jadalnych. Wszystko zależy od ich rozmiaru. Największe i najsmaczniejsze mają nazwę francuskiego pochodzenia - maron. Ich zaletą jest to, że wystarczą cztery, by najeść się do syta.

W Polsce, niestety, trudno dostać dobre kasztany jadalne. Jeśli znajdziemy je w sklepie, należy dokładnie się im przyjrzeć przed zakupem.
- Warto uważnie obejrzeć skorupę kasztanów, powinna być błyszcząca, gładka i sucha - mówi Eleonora Bavykina, która w Poznaniu prowadzi stoiska "Pieczone kasztany". - Skorupka nie powinna mieć przebarwień, ani dziurek. Biorąc kasztan w rękę pamiętamy, że powinien być dość ciężki w porównaniu do swojego rozmiaru. Warto też powąchać kasztan, aby sprawdzić, czy nie czuć od niego pleśnią. Nawet jeśli zapach ten jest delikatnie wyczuwalny, może oznaczać to, że owoc w środku jest zepsuty.
Może też być wysuszony, ale by to sprawdzić - musimy potrząsnąć kasztanem. Jeśli będzie gruchał, to oznacza, że nie jest świeży.
- Surowy kasztan, po nacięciu, powinien być biały w środku i soczysty - dodaje Eleonora Bavykina.

Upiec kasztany w domu - to nic trudnego!
Przygotowanie pieczonych kasztanów jest proste, ale może stanowić pewne wyzwanie kulinarne. Jeśli zbyt długo lub za krótko będziemy je trzymać w piekarniku, znajdująca się pod skorupką skórka będzie trudna do obrania, a sam środek - twardy. Aby uniknąć błędów, wystarczy przed pieczeniem ponacinać kasztany i obgotować je w niesolonej wodzie. Po upieczeniu będą miękkie i pachnące, a skórka z tak przyrządzonych, pieczonych kasztanów jadalnych staje się łatwiejsza do obrania.

Sposób przygotowania: Kasztany myjemy w ciepłej wodzie, następnie wycieramy do sucha czystą ściereczką. Kładziemy je płaską stroną na desce do krojenia i bardzo ostrożnie robimy u góry ukośne nacięcia w kształcie litery "x". Należy pamiętać o tym - w przeciwnym wypadku wybuchnie nam w piekarniku. Tu mała dygresja: niektórzy zostawiają jeden nienacięty kasztan w piekarniku twierdząc, że kiedy wybuchnie, wiadomo, że kasztany są już upieczone. Ponacinane kasztany układamy nacięciem w dół w garnku lub na patelni teflonowej i delikatnie zalewamy wrzątkiem tak, żeby je przykryć. Gotujemy kasztany przez około 15 minut. Ugotowane kasztany odcedzamy, studzimy i przekładamy na blaszkę lub do formy do pieczenia. Układamy je płaską stroną na dnie. Wstawiamy kasztany do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Gdy kasztany pękną w miejscu nacięcia, pozostaw je w piekarniku jeszcze 3 minuty, aby osuszyły się z pary wodnej. Po upieczeniu delikatnie studzimy kasztany, żeby nie poparzyć palców, następnie obieramy ze skorupki i cienkiej skórki. Do zjedzenia będą nadawać się tylko żółte kasztany. Ciemniejsze mogą okazać się gorzkie w smaku, a spleśniałe od środka należy od razu wyrzucić.

Purée kasztanowe

Składniki:

  • 30 kasztanów
  • 1 łyżka cukru
  • 120 ml wody (pół szklanki)
  • odrobina masła

Sposób przygotowania: Kasztany pieczemy jak w przepisie wyżej, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Następnie z wody i cukru robimy syrop, dodajemy kasztany i trzymamy na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Tak przygotowane purée możemy dodawać do ciast lub zrobić z niego krem dodając śmietanki lub jogurtu.

Ciasto kasztanowe Don Maron

Składniki:

  • 150 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • porcja purée z kasztanów
  • 100 gramów mąki
  • mała łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 twarde gruszki
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania: W garnku mieszamy masło z cukrem i żółtkami. Mieszamy do momentu, aż kolor masy stanie się jasnożółty. Do masy dodajemy purée kasztanowe i wszystko dokładnie mieszamy. Oddzielnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielnie białka jaj ubijamy z solą.

Małymi porcjami do purée z kasztanów wlewamy - po kolei i na zmianę - białka z solą i mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszamy. Masa powinna być jednorodna, gęsta, a kasztany mają nadać jej szary odcień. Wylewamy ciasto na blachę poprzednio nasmarowaną masłem. Gruszki obieramy ze skórki i wycinamy z nich pestki. Kroimy je na 8 plasterków, które układamy na wierzchu ciasta.

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Wkładamy blachę z ciastem do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i dekorujemy polewą czekoladową (lub inną).

Wideo

Materiał oryginalny: Jesienny smak kasztanów - Głos Wielkopolski

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
smakosz

Z D*** KASZTANY :*

Z
Zawiedziony

Poznaje was po ubrankach i nie mam wątpliwości, że to wy sprzedaliście mi paczkę kompletnie surowych kasztanów. Nie były nawet ciepłe!

n
nowicjusz

Kasztany ciepłe i smaczne - wrócę do was jeszcze!!!

A
Asia

Jestem stałą klientką :) Są bardzo dobre!

E
Eugeniusz

Najlepsze kasztany na świecie!

Dodaj ogłoszenie