Rzodkiewka jest dobrym źródłem witaminy C, zawiera również kwas foliowy i witaminę B6 oraz minerały potas, mangan i wapń. Rzodkiewka zawiera wiele substancji przeciwutleniających – w tym beta-karoten, zeaksantynę, luteinę a także sulforafan.
Węglowodany w rzodkiewce to w połowie cukry proste (glukoza i fruktoza), a w połowie błonnik. Rzodkiewki świetnie oczyszczają organizm, usuwając także nadmiar bilirubiny, stabilizując jej poziom.
Czytaj także: Takie są skutki jedzenia kiełków. Te osoby powinny je jeść - są nie tylko zdrowe ale i smaczne
Wiele osób przed spożyciem rzodkiewki pozbawia ją liści. Jednak i one wykazują korzystne właściwości zdrowotne.
Rzodkiewki najlepiej jeść świeże, tuż po wyrwaniu. Łatwo je wyhodować, wystarczy słoneczny balkon. Na zbiór trzeba poczekać ok. 3 tygodni. Rzodkiewki są nietrwałe, szybko więdną. Można je przechowywać do 2 dni w lodówce w miseczce wypełnionej wodą.
Jeśli masz te objawy musisz zacząć jeść rzodkiewki
Dzięki włączeniu rzodkiewki do diety wzbogacają dietę licznymi minerałami i witaminami. W poniższej galerii zobaczcie jakie zalety ma jedzenie rzodkiewki:
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?