Wybory najlepszych sportowców i trenera już drugi rok z rzędu poszerzone są o głosowanie na piłkarza roku. Najlepszy futbolista Wielkopolski otrzyma jedną z najcenniejszych nagród w kraju, czyli „Srebrną Piłkę”. Ważące 2 kg dzieło trafi do jego rąk na Wielkim Balu Sportowca (7 lutego w hotelu Andersia).
Ostatnie zaproszenia na tę niepowtarzalną imprezę (w cenie 320 i 220 zł od osoby) można rezerwować pod nr. tel. 502 499 909. W rolach głównych tradycyjnie wystąpią nasi sportowcy, ale nie zabraknie też atrakcji muzycznych i gastronomicznych.
– Na tegoroczny bal sportowca zadbałem o wykwintne menu. Gościom zaserwuję m.in. tajską zupę Tom Yum Kung z krewetkami, trawą cytrynową i kolendrą, delikatne Velouté z kurek z nutką trufli, sashimi z tuńczyka z wasabi i olejem sezamowym, duet z łososia i dorsza bałtyckiego w delikatnym sosie szampańsko-imbirowym, grillowany filet z kurczaka z sosem cydrowym oraz brownie ze szczyptą chili i orzeszkami ziemnymi. Myślę, że menu spełni oczekiwania gości i będzie przez nich długo wspominane – przyznał szef kuchni w Andersii, Tomasz Różański.
Zapytaliśmy go także o to, czy sportowcy często mają specjalne życzenia, a trzeba dodać, że w Andersii mieszkali już choćby tenisiści, wioślarze, kajakarze i piłkarze. Ci ostatni byli zazwyczaj rywalami Lecha w europejskich pucharach. Dwukrotnie w poznańskim hotelu mieszkali choćby gracze azerskiego Chazaru Lenkoran.
– Jeśli chodzi o nietypowe „zachcianki” sportowców to nie przypominam sobie szczególnie skomplikowanego zamówienia. Staram się być elastyczny i sprostać oczekiwaniom każdego gościa. Niedopuszczalna jest dla mnie i zespołu sytuacja, że ktokolwiek mógłby opuścić restauracje niezadowolony. Dla sportowców ważne jest stosowanie optymalnych proporcji w jedzeniu, czyli dbanie o to, by składało się ono z 30 procent białka, 50 procent węglowodanów i 20 procent tłuszczów. W ten sposób skomponowany posiłek dodaje sportowcom siły. Podczas wysiłku fizycznego są wtedy bardziej wytrzymali i mocniejsi – dodał Tomasz Różański.
Według niego dieta sportowców powinna być oparta na produktach mlecznych, warzywach, owocach, drobiu oraz ryżu, makaronie, ziemniakach, kaszy, pieczywie i oleju słonecznikowym. Najlepiej spożywać potrawy gotowane, a bezwzględnie należy rezygnować z dań smażonych.
Ulubioną potrawą szefa kuchni są małże św. Jakuba z emulsją szafranowo-truflową. – Jest to danie wyrafinowane w smaku. Uwielbiam wszelkie możliwe smaki. Jestem maniakiem próbowania wszystkich kuchni. Wszędzie szukam inspiracji – zakończył Tomasz Różański.
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?