Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jeszcze tydzień głosowania na najlepszych sportowców! Szef kuchni w Andersii poleca balowe menu!

Radosław Patroniak
Tomasz Różański przekonuje, że "zachcianki" sportowców nie przekraczają możliwości kulinarnych zespołu kucharzy w poznańskim hotelu Andersia
Tomasz Różański przekonuje, że "zachcianki" sportowców nie przekraczają możliwości kulinarnych zespołu kucharzy w poznańskim hotelu Andersia Fot. Archiwum IBB Andersia
Powoli zbliżamy się już do fazy końcowej plebiscytu. Do finału głosowania został jeszcze tylko tydzień. Można już wskazać faworytów do złotej dziesiątki, ale nie można jeszcze przesądzać o ostatecznej kolejności.

Wybory najlepszych sportowców i trenera już drugi rok z rzędu poszerzone są o głosowanie na piłkarza roku. Najlepszy futbolista Wielkopolski otrzyma jedną z najcenniejszych nagród w kraju, czyli „Srebrną Piłkę”. Ważące 2 kg dzieło trafi do jego rąk na Wielkim Balu Sportowca (7 lutego w hotelu Andersia).
Ostatnie zaproszenia na tę niepowtarzalną imprezę (w cenie 320 i 220 zł od osoby) można rezerwować pod nr. tel. 502 499 909. W rolach głównych tradycyjnie wystąpią nasi sportowcy, ale nie zabraknie też atrakcji muzycznych i gastronomicznych.
– Na tegoroczny bal sportowca zadbałem o wykwintne menu. Gościom zaserwuję m.in. tajską zupę Tom Yum Kung z krewetkami, trawą cytrynową i kolendrą, delikatne Velouté z kurek z nutką trufli, sashimi z tuńczyka z wasabi i olejem sezamowym, duet z łososia i dorsza bałtyckiego w delikatnym sosie szampańsko-imbirowym, grillowany filet z kurczaka z sosem cydrowym oraz brownie ze szczyptą chili i orzeszkami ziemnymi. Myślę, że menu spełni oczekiwania gości i będzie przez nich długo wspominane – przyznał szef kuchni w Andersii, Tomasz Różański.
Zapytaliśmy go także o to, czy sportowcy często mają specjalne życzenia, a trzeba dodać, że w Andersii mieszkali już choćby tenisiści, wioślarze, kajakarze i piłkarze. Ci ostatni byli zazwyczaj rywalami Lecha w europejskich pucharach. Dwukrotnie w poznańskim hotelu mieszkali choćby gracze azerskiego Chazaru Lenkoran.
– Jeśli chodzi o nietypowe „zachcianki” sportowców to nie przypominam sobie szczególnie skomplikowanego zamówienia. Staram się być elastyczny i sprostać oczekiwaniom każdego gościa. Niedopuszczalna jest dla mnie i zespołu sytuacja, że ktokolwiek mógłby opuścić restauracje niezadowolony. Dla sportowców ważne jest stosowanie optymalnych proporcji w jedzeniu, czyli dbanie o to, by składało się ono z 30 procent białka, 50 procent węglowodanów i 20 procent tłuszczów. W ten sposób skomponowany posiłek dodaje sportowcom siły. Podczas wysiłku fizycznego są wtedy bardziej wytrzymali i mocniejsi – dodał Tomasz Różański.
Według niego dieta sportowców powinna być oparta na produktach mlecznych, warzywach, owocach, drobiu oraz ryżu, makaronie, ziemniakach, kaszy, pieczywie i oleju słonecznikowym. Najlepiej spożywać potrawy gotowane, a bezwzględnie należy rezygnować z dań smażonych.
Ulubioną potrawą szefa kuchni są małże św. Jakuba z emulsją szafranowo-truflową. – Jest to danie wyrafinowane w smaku. Uwielbiam wszelkie możliwe smaki. Jestem maniakiem próbowania wszystkich kuchni. Wszędzie szukam inspiracji – zakończył Tomasz Różański.

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski