ZOBACZ TEŻ: Przetwory także dla panów
Nic przyjemniejszego niż sięganie i wyciąganie takich jeszcze lekko ukiszonych. A przygotowanie zajmuje kilkanaście minut
Ogórki małosolne
Składniki:
- 2,5 kg małych ogórków
- 4-5 łyżki soli
- 5-6 ząbków czosnku
- kawałek korzenia chrzanu (ja dodaję bardzo duży kawałek, bo lubię ogórki z posmakiem chrzanu)
- kilka gałązek kopru (teraz po prostu daję pęczek świeżego)
- gorczyca
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
Sposób przygotowania:
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Ogórki dokładnie umyć. Ułożyć w wyparzonym słoju.
Czosnek, jeżeli jest młody, wtedy dzielę tylko na cząstki i nie obieram, jeżeli starszy wtedy lepiej go obrać.
Tak samo z chrzanem. Młody zostawiam ze skórką, starszy obieram.
Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą. Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał.
Trzymać w ciepłym miejscu przez dwa - trzy dni. I jeść!!!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?