Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Już czas na ogórki małosolne

Elżbieta Podolska
Na rynkach pojawiły się już zielone ogórki do kiszenia. To pierwsze jeszcze spod folii specjalnie dla miłośników ogórków małosolnych. Podajemy przepis na ten prosty specjał.

ZOBACZ TEŻ: Przetwory także dla panów

Nic przyjemniejszego niż sięganie i wyciąganie takich jeszcze lekko ukiszonych. A przygotowanie zajmuje kilkanaście minut

Ogórki małosolne

Składniki:

  • 2,5 kg małych ogórków
  • 4-5 łyżki soli
  • 5-6 ząbków czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu (ja dodaję bardzo duży kawałek, bo lubię ogórki z posmakiem chrzanu)
  • kilka gałązek kopru (teraz po prostu daję pęczek świeżego)
  • gorczyca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu

Sposób przygotowania:

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Ogórki dokładnie umyć. Ułożyć w wyparzonym słoju.

Czosnek, jeżeli jest młody, wtedy dzielę tylko na cząstki i nie obieram, jeżeli starszy wtedy lepiej go obrać.

Tak samo z chrzanem. Młody zostawiam ze skórką, starszy obieram.

Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą. Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał.

Trzymać w ciepłym miejscu przez dwa - trzy dni. I jeść!!!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski