18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kaczka pieczona z jabłkami [PRZEPIS]

Elżbieta Podolska
Kaczka pieczona z jabłkami - nadaje się na królewski stół
Kaczka pieczona z jabłkami - nadaje się na królewski stół Waldemar Wylegalski
Niech narody postronne znają, że Polacy nie kiepy i swą kuchnię mają, czyli czym Polska może się pochwalić w kuchni przed Europą. Zobacz przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami!

Kaczka pieczona z jabłkami - PRZEPIS

Składniki:
1,5 do 2 kg kaczki świeżej lub mrożonej
8 dość kwaśnych jabłek
czubata łyżka majeranku
2 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
cukier
pieprz
sól
oliwa lub słonina

Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Skropić kaczkę wewnątrz sokiem z cytryny. Natrzeć całą solą, pieprzem, połową majeranku. Zawinąć w folię i wstawić na 2-3 godz. do lodówki.

Przygotować nadzienie: jabłka umyć, 2-3 obrać. Obrane owoce przeciąć na ćwiartki, powycinać z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić w poprzek na półcentymetrowej grubości plasterki. Starannie wymieszać je z pozostałym majerankiem i napełnić tym farszem kaczkę. Następnie zaszyć otwór bawełnianą nitką.

Piekarnik rozgrzać do temp. 170-190 st. C. Dno brytfanny posmarować oliwą albo kawałkiem słoniny. Wstawić kaczkę do piekarnika i upiec. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważącą 1,5-2 kg piec od 90 min do 2 godz.

Kaczkę można podać z pyzami i zasmażaną czerwoną kapustą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski