Kaczka pieczona z jabłkami - PRZEPIS
Składniki:
1,5 do 2 kg kaczki świeżej lub mrożonej
8 dość kwaśnych jabłek
czubata łyżka majeranku
2 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
cukier
pieprz
sól
oliwa lub słonina
Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Skropić kaczkę wewnątrz sokiem z cytryny. Natrzeć całą solą, pieprzem, połową majeranku. Zawinąć w folię i wstawić na 2-3 godz. do lodówki.
Przygotować nadzienie: jabłka umyć, 2-3 obrać. Obrane owoce przeciąć na ćwiartki, powycinać z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić w poprzek na półcentymetrowej grubości plasterki. Starannie wymieszać je z pozostałym majerankiem i napełnić tym farszem kaczkę. Następnie zaszyć otwór bawełnianą nitką.
Piekarnik rozgrzać do temp. 170-190 st. C. Dno brytfanny posmarować oliwą albo kawałkiem słoniny. Wstawić kaczkę do piekarnika i upiec. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważącą 1,5-2 kg piec od 90 min do 2 godz.
Kaczkę można podać z pyzami i zasmażaną czerwoną kapustą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?