Składniki:
- 1/2 kaczki (około 1 kg)
- 500 g świeżych borowików
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaczkę luzujemy z kości pozostawiając jedną kość od uda. Wycięte mięso z kaczki rozkładamy w płaskiej brytfannie, przyprawiamy je solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso odstawiamy. W tym czasie borowiki kroimy w kostkę i zasmażamy z pokrojoną cebulą w sklarowanym maśle. Na środek mięsa z kaczki nakładamy gotowe borowiki z cebulą i rozprowadzamy je na całej powierzchni. Zawijamy mięso w roladę. Spinamy wykałaczkami lub zawijamy w folię aluminiową.
Pieczemy w piekarniku około 2,5 godziny przy temperaturze 160 stopni. Podlewamy tłuszczem wydzielającym się z kaczki pod koniec pieczenia (można dodawać starte warzywa). Pieczoną kaczkę często podajemy z modrą kapustą i szagówkami, które możemy zamienić na buraczki i gotowane ziemniaki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?