Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kaczka po Wielkopolsku

Anastazja Bezduszna
Elite
Oto przepis szefa kuchni poznańskiej restauracji Elite Tomasza Szukały.

Składniki:

  • 1/2 kaczki (około 1 kg)
  • 500 g świeżych borowików
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Kaczkę luzujemy z kości pozostawiając jedną kość od uda. Wycięte mięso z kaczki rozkładamy w płaskiej brytfannie, przyprawiamy je solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso odstawiamy. W tym czasie borowiki kroimy w kostkę i zasmażamy z pokrojoną cebulą w sklarowanym maśle. Na środek mięsa z kaczki nakładamy gotowe borowiki z cebulą i rozprowadzamy je na całej powierzchni. Zawijamy mięso w roladę. Spinamy wykałaczkami lub zawijamy w folię aluminiową.

Pieczemy w piekarniku około 2,5 godziny przy temperaturze 160 stopni. Podlewamy tłuszczem wydzielającym się z kaczki pod koniec pieczenia (można dodawać starte warzywa). Pieczoną kaczkę często podajemy z modrą kapustą i szagówkami, które możemy zamienić na buraczki i gotowane ziemniaki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski