Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kaczka z puree jabłkowym i w chipsach z bekonu

Elżbieta Podolska
Grillowana pierś z kaczki z puree jabłkowym, pomarańczami i śliwkami suszonymi w chipsach z bekonu
Grillowana pierś z kaczki z puree jabłkowym, pomarańczami i śliwkami suszonymi w chipsach z bekonu
Sławomir Nowak, szef kuchni w Gościńcu Sucholeskim poleca: kaczka z puree jabłkowym.

Kaczka z puree jabłkowym. Jak ją przyrządzić?

Składniki:
filet z kaczki
sól
pieprz gruboziarnisty
papryka słodka
jabłka
pomarańcza
suszone śliwki
bekon w plasterkach

Przygotowanie:
Piersi z kaczki ponacinać skórę doprawić. Obsmażyć na patelni układając najpierw mięso skórą do patelni ( bez tłuszczu) z obu stron po ok 2 minuty.

Następnie wstawić do rozgrzanego do temperatury 160C piekarnika na 10-16minut w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia.

Śliwki zawinąć w boczek i dorzucić do pieczenia.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Jabłka obrać i oczyścić. Ugotować i zmiksować blenderem.

Z pomarańczy powycinać fileciki - można je dodać do puree lub udekorować potrawę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski