Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kanapeczki na każdy gust [Przepisy]

AB
Kanapeczki na każdy gust [Przepisy]
Kanapeczki na każdy gust [Przepisy] Dan Cake
„Finger food” to małe przekąski jedzone przy użyciu rąk. Niech te mini dania staną się smacznym początkiem naszego menu na każde przyjęcie. Zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej podbiją serca wszystkich gości. Do ich przygotowania wykorzystajmy tartaletki czy też chleb tostowy.

Kanapeczki na każdy gust

Składniki:

  • 30 tartaletek lub chleb tostowy,
  • 150 g sera żółtego w plastrach,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 100 g szynki w plastrach,
  • 10 oliwek zielonych i czarnych,
  • 2 plastry suszonych pomidorów,
  • zielenina

Sposób przygotowania:
Warto zaopatrzyć się też w krążek do wycinania chleba tostowego lub sera i mięsa do tartaletek. Jeżeli takiego nie mamy - możemy wyciąć wszystko nożem. Tartaletki wypełnić możemy hummusem, pastą z twarożku, serem żółtym, ulubionym mięsem czy łososiem i ozdobić oliwkami lub suszonymi pomidorami.

Przepis na hummus

Składniki:

  • 5 łyżek sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
  • 100 ml szklanki zimnej wody (lub wywaru z gotowanej ciecierzycy)
  • sól
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Sezam prażymy na gorącej patelni do momentu, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu ziaren mielimy je blenderem. Dolewamy do sezamu oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanej pasty dodajemy olej sezamowy, czosnek i sok
z cytryny. Ponownie dokładnie miksujemy i stopniowo dodajemy ciecierzycę, wodę i sól do smaku. Gotową pastę możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.

Guacamole

Klasyczna wersja składa się z awokado, soku z limonki i soli. Niektórzy dodają też czosnek, papryczkę chilli, pomidory czy pieprz.

Składniki:

  • na 1 awokado potrzebujemy
  • szczyptę soli i pieprzu
  • sok z połowy limonki,
  • mały ząbek czosnku
  • pół czerwonej cebuli

Sposób przygotowania:
Awokado dzielimy na pół i pozbywamy się pestki. Łyżką wydrążamy miąższ. Skrapiamy go sokiem z limonki i rozdrabniamy widelcem w miseczce. Dalej dodajemy do awokado wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Solimy i pieprzymy całość od smaku. Pamiętajmy że tak przygotowanego sosu nie można długo przechowywać. Najlepiej przyrządzić go tuż przed podaniem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski