Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kanapka na śniadanie na sposób włoski

ELKA
Fotolia
Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Eksperymentuj - kanapki wcale nie muszą być nudne! Spróbuj przygotowywać je na rozmaite sposoby, czerpiąc inspiracje z różnych kultur. Dziś ruszamy szlakiem włoskich smaków i przedstawiamy panini. Z pośród wielu znanych włoskich kanapek, to właśnie panini jest najbardziej znana, a Włosi uwielbiają przegryzać ją w porze lunchu, popijając winem.

ZOBACZ TEŻ: Wiosenna przekąska

W Polsce panini zyskuje coraz większą popularność, podobnie jak uwielbiana pizza czy pasty. Można ją kupić, ale warto zrobić samemu, aby smakowała najlepiej. Pyszna i sycąca - idealna na śniadanie, jako przekąska w pracy, szkole, a także do zabrania na piknik. Polecamy przepis do wypróbowania!

W każdym rejonie Włoch można spotkać wiele wariantów kultowej panini. "Panino" to w dosłownym tłumaczeniu "mały chleb". Kanapkę przygotowuje się najczęściej na bazie ciabatty, używa się też bagietki lub rosetty - włoskiej kajzerki. Panini podajemy w wersji na ciepło i na zimno. - Przygotowując panini można swobodnie eksperymentować i wypełniać ją dowolnymi składnikami, takimi jak: sery, wędliny oraz warzywa, właściwie wszystkim, co nam smakuje.

Tradycyjną panini podpiekamy w specjalnym tosterze, dzięki czemu na skórce pieczywa tworzą się charakterystyczne, przypieczone paski i serwujemy na ciepło. Jeśli nie posiadamy tostera z powodzeniem wystarczy patelnia grillowa, grill lub piekarnik.

Aby przyrządzić naprawdę pyszne panini, warto sięgnąć po żółty ser, który po podgrzaniu będzie się smakowicie ciągnął.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Smakowite i sycące panini

Przepis szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki

Składniki:

1 ciabatta
2 plastry sera np. Gouda lub Morski MSM Mońki
masło czosnkowe
orzeszki pinii
kilka plastrów pomidorów
Rucola

Przygotowanie:

Ciabattę przekroić na pół, obie części smarujemy cienką warstwą masła.

Na kromkę kładziemy 2 plastry sera żółtego, pomidory i pozostałe dodatki, przykrywamy drugą kromką.

Następnie gotową kanapkę kładziemy na grillu, umieszczamy w opiekaczu bądź opiekamy na patelni grillowej.

Panini warto przyłożyć czymś ciężkim (np. garnkiem) i grillować z obu stron aż skórka zrobi się chrupiąca, a ser wewnątrz się rozpuści.

Serwujemy gorące.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski