Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kapusta kiszona na zimę

Anastazja Bezduszna
123rf
Kapusta do kwaszenia powinna być jak najmniej nawożona nawozami sztucznymi. Wybrać należy zwarte główki kapusty z odmian późnych.

Składniki:

  • 5 kg kapusty białej szatkowanej,
  • 1 marchewka,
  • 70 g soli kamiennej

Sposób przygotowania:
Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce, mieszamy z kapustą wraz z solą. Układamy partiami w dużym garnku, dobrze ubijając pięścią lub drewnianym tłuczkiem. Przykrywamy dużym talerzem, obciążamy i przykrywamy garnek ściereczką. Gdy po 1-2 dniach powstanie piana, zbieramy ją wraz z nadmiarem soku. Po upływie ok. 1 tygodnia kapustę przekładamy do słoików, mocno ugniatamy i zamykamy nakrętkami. Przechowujemy w lodówce lub w piwnicy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski