Kapusta kiszona na zimę

Anastazja Bezduszna
123rf
Kapusta do kwaszenia powinna być jak najmniej nawożona nawozami sztucznymi. Wybrać należy zwarte główki kapusty z odmian późnych.

Składniki:

  • 5 kg kapusty białej szatkowanej,
  • 1 marchewka,
  • 70 g soli kamiennej

Sposób przygotowania:
Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce, mieszamy z kapustą wraz z solą. Układamy partiami w dużym garnku, dobrze ubijając pięścią lub drewnianym tłuczkiem. Przykrywamy dużym talerzem, obciążamy i przykrywamy garnek ściereczką. Gdy po 1-2 dniach powstanie piana, zbieramy ją wraz z nadmiarem soku. Po upływie ok. 1 tygodnia kapustę przekładamy do słoików, mocno ugniatamy i zamykamy nakrętkami. Przechowujemy w lodówce lub w piwnicy.

FLESZ: Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3