Składniki:
- 5 kg kapusty białej szatkowanej,
- 1 marchewka,
- 70 g soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce, mieszamy z kapustą wraz z solą. Układamy partiami w dużym garnku, dobrze ubijając pięścią lub drewnianym tłuczkiem. Przykrywamy dużym talerzem, obciążamy i przykrywamy garnek ściereczką. Gdy po 1-2 dniach powstanie piana, zbieramy ją wraz z nadmiarem soku. Po upływie ok. 1 tygodnia kapustę przekładamy do słoików, mocno ugniatamy i zamykamy nakrętkami. Przechowujemy w lodówce lub w piwnicy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?