Jak powstaje kapusta kiszona?
Kiszona kapusta to tak naprawdę poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji, który zachodzi, gdy zostanie ona zasypaną solą. W wyniku tego procesu i rozkładu cukrów przez bakterie powstaje kwas mlekowy. To właśnie on nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak.
Z kiszonej kapusty można przygotować wiele różnych potraw: zarówno zupy, jak i dania główne czy surówki. Nie tylko ze względu na jej smak, ale też na liczne właściwości prozdrowotne.
Kapusta kiszona czy kwaszona?
Choć niektórzy używają tych dwóch określeń na zmianę, to tak naprawdę są to dwa zupełnie różne produkty. Kapusta kiszona bogata jest w bakterie kwasu mlekowego, dzięki temu jej właściwości są większe niż kapusty kwaszonej. W tej drugiej proces fermentacji w ogóle nie zachodzi, dlatego nie zawiera ona probiotyków. Jednocześnie jej zapach i smak są znacznie łagodniejsze, co wielu osobom może bardziej smakować.
Kiszona kapusta: jakie ma witaminy?
Kiszona kapusta to prawdziwa mieszanka różnych witamin i składników mineralnych. Co dokładnie się w niej znajduje?