Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karmelowa krowa robi najlepsze naleśniki! I to w... betoniarce! [ZDJĘCIA]

Elżbieta Podolska
Karmelowa krowa robi najlepsze naleśniki! I to w... betoniarce!
Karmelowa krowa robi najlepsze naleśniki! I to w... betoniarce! Waldemar Wylegalski
Jedliście naleśniki z betoniarki. Nie? To koniecznie wybierzcie się do restauracji Concordia Taste do generatora Malta na Placu Wolności. Tam przez cały tydzień można będzie zjeść smakowite naleśniki. Teraz także z nadzieniem według pomysłu rodzinnego duetu Joanny i Mateusza.

W niedzielne popołudnie ruszyła betoniarka, by wymieszać ciasto na naleśniki dla bardzo wielu chętnych do udziału w konkursie na najciekawsze i najsmaczniejsze nadzienie jednej z najbardziej lubianych potraw zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Kilkadziesiąt osób postanowiło przynieść swoje ukochane dodatki i przygotować naleśnika według własnego pomysłu. Zostały one poddane ocenie fachowego jury złożonego z kucharzy i przedstawicieli Generatora Malta.

- Poziom przygotowanych przez uczestników naleśników był bardzo wysoki. Było widać ogromne zaangażowanie - mówi Jakub Piechuła, szef kuchni z restauracji Concordia Taste. – Ludzie przynieśli swoje własne dodatki, byli przygotowani wiedzieli co chcą zrobić. Wybór był trudny. Wykazali się niesamowitą inwencją, łączyli doskonale smaki. Nikt nie poszedł łatwiejszą drogą. Wszyscy wykazali się inwencją.

Jury postanowiło, że zwycięzca wygrywa voucher do restauracji Concordia Taste o wartości 150zł, laureaci 2 kolejnych miejsc dostają vouchery o wartości 100 zł. Dodatkowo przez kolejny tydzień LOKAL:KUCHNIA będzie serwował naleśniki według przepisu nie tylko zwycięzcy, jak to miało być w założeniach, ale także wyróżnionych.

- To przyjemność podawać takie naleśniki – dodaje Jakub Piechuła. – Początkowo chcieliśmy podawać tylko te skomponowane przez zwycięzcę, ale przy tak wysokim poziomie stwierdziliśmy, że cała trójka zasługuje na taką nagrodę.

Pierwsze miejsce zajął rodzinny duet mamy z synem, który swojego naleśnika nazwali Karmelową krową.

- W środku jest jogurt starcciatella. Dekoracja wykonana jest z wiśni i sosu karmelowego – mówi Joanna Oleksiuk-Żyła. – To bardzo prosta forma. Naleśnik złożony na pół, zrobiliśmy oczy i sosem narysowaliśmy łeb krowy. Stąd nazwa. To ma być słodki przepis dla dzieci.

- W domu często robimy naleśniki, to jedna z naszych ulubionych potrwa – twierdzi Mateusz Żyła.

Powtórka zabawy w przygotowanie smakowitych naleśników według przepisu poznaniaków odbędzie się jeszcze raz w ostatni dzień istnienia Generatora Malta, czyli w sobotę 20 lipca od godziny 13.

NAJNOWSZE INFORMACJE Z POZNANIA I WIELKOPOLSKI: GLOSWIELKOPOLSKI.PL

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski