18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karp na Wigilię - jak wybrać świeżego, dobrego karpia? [SPOSOBY, PRZEPIS]

Anastazja Bezduszna
Karp na Wigilię - jak wybrać świeżego, dobrego karpia?
Karp na Wigilię - jak wybrać świeżego, dobrego karpia? 123rf
Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży i zdrowy - spożywamy go przecież często tylko ten jeden raz w roku. Należy przygotować go tak, aby ta tradycyjna, świąteczna ryba smakiem i apetycznym wyglądem zadowoliła nawet największych sceptyków. Zanim jednak przejdziemy do jej przyrządzania, należy wcześniej prawidłowo karpia wybrać. Jak to zrobić radzi duet ekspertów - Remigiusz Kopiej i Robert Muzyczka, czyli wędkarz i kucharz.

Po czym rozpoznać świeżego karpia?

Wybierając się na świąteczne zakupy pamiętajmy, że świeżą rybę rozpoznamy po błyszczącej, sprężystej skórze, czerwonych skrzelach i wypukłych oczach. Kupujmy okazy, które mają naturalny zapach i nie są bardzo duże. Dobrym wyborem będą także ryby mrożone. Jeśli są przechowywane w odpowiednich warunkach - zachowują świeżość i wszystkie wartości odżywcze. Pamiętajmy, że odpowiednio wybrane ryby dostarczają organizmowi wielu niezbędnych składników i powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie.

TUTAJ znajdziesz więcej potraw wigilijnych

- Świeżo złowionego karpia poznamy po wyglądzie. Niestety, na oględziny zwykle w sklepie nie ma czasu. Taka ryba powinna mieć krągły brzuch i naturalny kolor. W szczególności warto jednak zwrócić uwagę na warunki, w których trzymana jest żywa ryba, a także na jej oczy i skrzela. Zdrowy karp nie może być poobijany, ani mieć plam, wklęśnięć i uszkodzeń na skórze. W wodzie powinien przyjmować naturalną pozycję. - radzi Remigiusz Kopiej, wędkarz i właściciel sklepu internetowego wędkarskiego.

Ponadto, jeśli kupujemy karpia w całości, kolor jego skrzeli powinien być ciemnoczerwony, nie blady. Jeżeli te nie są jaskrawe, o żywym kolorze, to oznacza, że ryba swoje ostatnie chwile spędziła w nienajlepszych warunkach. Oczy karpia powinny być szkliste, wyraźne i wypukłe. Mętne powinny wzbudzić nasz niepokój. Co więcej - skrzela i łuski muszą być lśniące i dobrze przylegać do tuszy ryby.

- Nie bez znaczenia jest wielkość karpia. Przy mniejszych okazach, ważących około 1 kilograma, należy bardziej uważać na ości. Z kolei większe ryby łatwiej się filetuje. Niektórzy wolą małe karpie, inni zaś za najsmaczniejsze uważają takie, których waga przekracza 2 kilogramy. - doradza Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Niezależnie od wielkości ryby, żywy karp, którego kupujemy powinien pływać spokojnie, w wodzie bez piany. Oczy żywego karpia nie powinny być mętne, skrzela powinny być krwistoczerwone, kolor skóry i płetw ryby powinien również być zbliżony do kolorów świeżo złowionej ryby.

Oprócz tego, świeżość ryby można ocenić na węch - jej zapach nie powinien być nieprzyjemny. Warto jednak dodać, że karp pachnący mułem nie jest zły, ponieważ to charakterystyczne dla ryb słodkowodnych, pochodzących ze stawów hodowlanych.
Zapach ten można zniwelować soląc i skrapiając rybę cytryną bądź obkładając ją cebulą.

- Jeżeli mamy wpływ na wybór łowiska, z którego pochodzi karp, to polecam wybierać te z łowisk o żwirowym dnie. Wtedy karp w ogóle nie pachnie mułem - zwraca uwagę Remigiusz Kopiej.

Ponadto mięso karpia powinno być sprężyste. Po naciśnięciu palcem karpia na wysokości grzbietu nie powinno powstać stałe wgłębienie. Rybę przed przyrządzeniem warto wyczyścić dzień wcześniej, nie zaś tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy.

Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo wtedy zdominują one smak mięsa.

Ważne jest to, aby żywych karpi nie przynosić do domu w foliowych torebkach. Należy je włożyć do siatki lub płóciennej torby i możliwie szybko przełożyć do zimnej wody.

Gotując karpia na święta pamiętajmy, że grillowany, duszony czy pieczony karp jest bardziej zdrowy od smażonego, które powoduje, że karp traci wartościowe składniki odżywcze.

Karp na Wigilię - PRZEPIS

Składniki:

  • 1 karp
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1/4 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz

Karp na Wigilię - wykonanie:
Filet z karpia myjemy, osuszamy, kropimy sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku. Dla przygotowania sosu pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem. Układamy na blaszce porcje ryby, następnie całość polewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 220 stopni przez 15 minut. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski