Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kasza z sosem grzybowym

Anastazja Bezduszna
winiary

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz,
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej,
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 ml śmietanki,
  • 1 kostka bulionu grzybowego (można też użyć gotowy sos grzybowy dla wzmocnienia smaku)

Sposób przygotowania:
Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i podsmażamy je na maśle lub oleju. Dodajemy kostkę grzybową i dusimy do odparowania płynu. Smażymy pokrojone w paski grzyby do złocistego koloru, po czym dodajemy śmietankę i dusimy tak długo, aż zgęstnieje. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem. Następnie kaszę gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem masła przez około 20 minut. Wykładamy ją na półmiski i polewamy sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski