Kasza - zapomniany skarb

Anastazja Bezduszna
123rf
Udostępnij:
Kasze są nieocenionym źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin. Wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej.

Choć wydawałoby się, że nasza tradycyjna kuchnia słynie z ziemniaków, to w rzeczywistości kasza była podstawą kuchni staropolskiej i gościła na stołach nawet częściej niż chleb. Dopiero w XVII wieku zaczęły ją znaszego menu wypierać ziemniaki. Obecnie zaczynamy wracać do korzeni, dzięki czemu kasza staje się modnym, inspirującym i co najważniejsze - zdrowym składnikiem potraw.

Kasza nie musi być wyłącznie dodatkiem do obiadu - świetnie sprawdza się także jako podstawa innych dań. Na jej bazie można przygotować zupy, dania jednogarnkowe, sałatki, przystawki, dania warzywne czy oryginalne desery. Nie należy bać się eksperymentowania w kuchni, ponieważ poszerzając jadłospis o kolejne propozycje i wykorzystując nowe, ciekawe kombinacje produktów wzbogacamy codzienne menu.

Gotować kaszę można na różne sposoby. Przyrządzając ją tradycyjnie pamiętajmy, że aby ugotować jedną szklankę kaszy potrzebujemy dwie szklanki wody. Na początku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej olej - łyżkę na 100 gramów kaszy. Dalej wrzucamy kaszę. Gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyłączamy ogień i trzymamy kaszę pod przykryciem następne 10 minut.

Podczas przygotowywania każdego rodzaju kaszy, należy pamiętać, że po ugotowaniu zwiększy ona swoją objętość. Przykładowo, kasza jaglana będzie po ugotowaniu ważyć 2,5-3 razy więcej, jęczmienna - od 3,5 do 4, a kukurydziana czy kuskus zwiększy swoją objętość tylko dwukrotnie.

Ugotowaną kaszę można przyrządzić na słodko, słono, pikantnie czy łagodnie, dobierając składniki według własnych preferencji. Pamiętajmy również, że nie tylko dorośli zwracają uwagę na estetykę podania posiłku. Udekorujmy więc przygotowaną przez nas potrawę warzywami czy owocami lub podajmy ją w fantazyjnym kształcie.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie