Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kawa z afrodyzjakami dla zakochanych [Przepisy]

Anastazja Bezduszna
Legendarny kochanek Giacomo Casanova raczył się czekoladą i ostrygami. O pobudzających właściwościach kawy przekonywali zaś Turkowie. Napar uważano za tak silny afrodyzjak, że odmowa przyrządzenia go przez współmałżonka była traktowana jako podstawa do rozwodu.

Kawa migdałowo-orzechowa

Migdały i orzechy to doskonałe połączenie, które wzmocni smak kawy. Przy przygotowywaniu walentynkowego napoju, wykorzystać je możemy w formie drobno siekanej jako posypka na wierzch lub jako bazę do aromatycznego wywaru. Decydując się na drugie rozwiązanie, dzień przed Walentynkami bakalie należy wsypać do szczelnego pojemnika, zalać wrzątkiem tak, by przykrył on mieszankę i odstawić na noc. By wzmocnić pobudzające działanie naparu, recepturę możemy wzbogacić o zawierającą fitoferomony laskę wanilii. Następnego dnia przesączamy wywar i wykorzystujemy go do zaparzenia kawy.

Gorzko-pikantna klasyka

Kompozycja kawy, koziego mleka i imbiru to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków krajów zachodnich. Przyczyn jego pozytywnego działania upatruje się przede wszystkim w umiejętnym połączeniu dobroczynnych właściwości każdego ze składników.

_- Zawarta w kawie kofeina wpływa na krążenie krwi i dotlenienie naczyń krwionośnych, co zwiększa naszą wrażliwość i odczuwalność bodźców zewnętrznych- tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. _Imbir oraz kozie mleko działają natomiast rozgrzewająco, wzmagając odczuwanie wrażeń cielesnych. Dzięki zawartości olejków eterycznych, korzenna przyprawa wyróżnia się palącym, lekko gorzkawym smakiem. Dodanie kontrastującego mleka koziego o delikatnie pikantnej nucie będzie doskonałym wzbogaceniem tradycyjnego espresso.

Waniliowe latte

Zwolennikom słodkich propozycji polecane jest natomiast przygotowanie delikatnego latte z wanilią, często stosowaną jako wzbogacenie dań i deserów. Przyprawa ta, wykorzystana już wieki temu przez Azteków, ma wzmagać pożądanie dzięki zawartości fitoferomonów, nazywanych potocznie „cząsteczkami miłości”.

Szczypta smaku…i pożądania

Przyprawy-afrodyzjaki znajdują także zastosowanie przy wzbogacaniu smaku klasycznego espresso. O jakich przyprawach mowa? Popularnym afrodyzjakiem, wykorzystywanym w krajach Bliskiego Wschodu do wzbogacania naparów jest - nazywany królową przypraw - kardamon. Wyróżnia się on cytrusowo-pieprznym smakiem i intensywnym korzennym aromatem. Wśród intensywnych dodatków, warto wypróbować również działanie anyżu oraz szafranu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski