Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kaziuki 2013: Kuchnia kresowa pachnie ziołami

Elżbieta Podolska
Tomasz Tyl,  zastępca szefa kuchni Gospody pod Koziołkami zaprasza na smaczne dania kuchni kresowej: ziemniaczaną kiszkę, bliny i cepeliny
Tomasz Tyl, zastępca szefa kuchni Gospody pod Koziołkami zaprasza na smaczne dania kuchni kresowej: ziemniaczaną kiszkę, bliny i cepeliny Paweł Miecznik
Całe szczęście, że Kaziuk jest tylko raz w roku, bo wtedy przypomina mi się kuchnia kresowa i wszystkie bliny, cepeliny, solianki, golasy, czeburyki, kibiny. I koniecznie muszę znowu popróbować tej niesamowitej kuchni. Uwielbiam te ciężkostrawne potrawy, które smakują niesamowicie, a pachną tak, że nie można ich nie zjeść - pisze Elżbieta Podolska

Dzisiaj nieco zaciera się pojęcie kuchni kresowej. Młode gospodynie sięgają po przepisy z całego świata, ewentualnie lekko je modyfikując. Ta prawdziwa kuchnia kresowa to wielki tygiel, na który wpływ miały kuchnia litewska, ukraińska, białoruska, i galicyjska. To jedna z najwspanialszych mieszanek smaków, a jak pachnie! Jestem subiektywna, bo moimi kulinarnymi typami są pierogi i wszelkiego rodzaju kluski, a tych w najlepszym wydaniu w kuchni kresowej nie brakuje.

To kuchnia najbardziej okraszona sercem i wspomnieniami. Wiele osób ma tam korzenie, lub zna ludzi pochodzących z Kresów. O tych potrawach się opowiada, przywołuje ich smak i zapach wspominając bliskie osoby i czasem próbując odtworzyć ten klimat w domach.

- Zapewne opowieści babć i dziadków zrobiły swoje. Zarówno Kresy, jak i ich kuchnię traktujemy jak miłość utraconą, a ta zapada najgłębiej w zakamarki naszej duszy. Powstaje swego rodzaju mit, ten zaś rządzi się swoimi prawami, przekształcając nasz indywidualny odbiór - napisał w swojej książce "Kuchnia kresowa" Andrzej Fiedoruk.

Kto nie czuje się na siłach przecierać ziemniaków na cepeliny, czy smażyć bliny, to spokojnie może wybrać się do Gospody pod Koziołkami, gdzie do 17 marca trwają Dni Kuchni Kresowej. W menu same pyszności od żurku poprzez barszcz i soliankę do kisielu z żurawiny i gruszek radziwiłłowskich. O pierogach i innych kiszkach ziemniaczanych nie wspominając. Trudno się oprzeć.

Kresowa kuchnia to kuchnia oszczędna opierająca się na kilku podstawowych składnikach. Nie jest najlżejsza, raczej odchudzając się nie ma co sięgać po oblane smażonym boczkiem pierogi, czy gęste zupy, ale jak tylko robi się nieco zimniej za oknem, czy mamy gorszy dzień bez humoru, wtedy warto sięgnąć po przepisy z Kresów. A naprawdę jest w czym wybierać, bo to kuchnia bardzo różnorodna.

Przepisy potraw, jakie gościły na imprezie Kaziuki 2013, znajdziesz na Kulinarium

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski