Składniki:
3 kg pomidorów
2 duże cebule
sól,
cynamon,
gałka muszkatołowa,
imbir,
papryka ostra i słodka,
liść laurowy,
1 goździk,
5 ziarenek ziela angielskiego,
5 ziarenek pieprzu
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki musztardy
1 łyżka octu
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Dojrzałe pomidory i cebulę pokroić w kawałki. Smażyć do momentu, aż z pomidorów zacznie odchodzić skórka. Wtedy przetrzeć przez sito.
Następnie znowu gotować 2-3 godziny. Pamiętać trzeba o mieszaniu. Odstawić, kiedy ostygnie, znowu gotować przez 2-3 godziny.
Kiedy zacznie robić się gęsty, dodać przyprawy, a na końcu cukier, ocet i musztardę. Wyparzyć słoiki, wlewać gorący ketchup, przetwory z pomidorów pasteryzować pół godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?