Grillowanie nie od zawsze było sportem narodowym Polaków. Moda na nie pojawiła się dopiero w latach dziewięćdziesiątych. Wcześniej królowały ogniska, pieczenie kiełbasek nakłutych na patyki i ziemniaków schowanych w popiele.
Oprócz kiełbasek warto piec również warzywa. Można upiec je bezpośrednio nad ogniem na patyku, ale również w żarze. Warzywa owijamy w folię aluminiową i przysypujemy żarem. Najczęściej w żarze pieczemy ziemniaki, ale doskonała będzie też papryka, cebula, a nawet czosnek. Aby przygotować prawdziwą ucztę wystarczy zaopatrzyć się w żeliwny garnek i przygotować pieczonkę. Wybierając składniki, może ponieść nas wyobraźnia albo… zawartość naszej lodówki.
Na ognisku możemy też przygotować genialny deser. We wrześniu pojawiają się najpyszniejsze jabłka. Upieczone na ogniu mają naprawdę niepowtarzalny smak i aromat.
Kiełbasa pieczona na ognisku z jałowcem i boczkiem
Składniki:
- 1 kiełbasa (np. ostrołęcka)
- 1 ziarenko jałowca
- Plaster boczku (np. duńskiego wędzonego)
- Łyżka musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Jałowiec rozgniatamy i mieszamy z musztardą. Smarujemy nią kiełbasę, robimy kilka nacięć i owijamy plastrem boczku. Spinamy dobrze namoczoną wykałaczką. Pieczemy nad ogniskiem.
Obfita pieczonka z ogniska
Składniki:
- 50 g boczku (np. duńskiego wędzonego)
- 1 karkówka w marynacie
- 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- Liść laurowy
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- Sól, pieprz
- Liść białej kapusty
Przygotowanie:
Na dnie garnka ułożyć liść kapusty (inaczej pieczonka może się przypalić). Wszystkie pozostałe składniki pokroić w kostkę i ułożyć w garnku. Garnek przykryć i piec nad ogniem około godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?