Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie mięsa. Ten etap przyrządzania obiadu możemy nieco skrócić. Wystarczy zaplanować obiad czy nawet kilka, zakupić potrzebne mięso i zamarynować. Marynowane w lodówce możemy trzymać nawet do 3-5 dni, w zależności od marynaty i rodzaju mięsa.
Marynować mięso możemy na dwa sposoby - nacierając je suchą mieszanką przypraw lub przyprawami i ziołami połączonymi z olejem. Do marynowania wybierajmy świeże mięso a nie mrożone. Do marynowania ryb możemy wykorzystać np. sok z cytryny.
Kuskus z kurczakiem i groszkiem
Składniki:
- 200 g kuskusu
- filet z kurczaka w marynacie
- 1 pomidor
- 50 gramów zielonego groszku mrożonego lub z puszki
- dwie łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i czekamy, aż wchłonie całą wodę i napęcznieje. Filet z kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia i gotujemy w piekarniku przy 200 stopni około 15 minut. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę. Gdy kuskus będzie gotowy, dodajemy do niego groszek, pokrojonego pomidora. Polewamy oliwą i doprawiamy do smaku. Filet z kurczaka kroimy w plastry i układamy na kuskusie.
Mięsny kociołek z warzywami
Składniki:
- szynka w marynacie
- marchewka, papryka, cebula
- lub mieszanka warzyw mrożonych
- natka pietruszki
- papryczka chilli
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z pokrojonymi warzywami oraz posiekaną natką w naczyniu żaroodpornym. Lekko przyprawić solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut. Po wyjęciu dodajemy posiekaną papryczką chilli. Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?