Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kisimy pomidory na zimę

Anastazja Bezduszna
AB
Kiszone pomidory marynujemy podobnie do ogórków, z tą jednak różnicą, że dodaje się do nich cebulę. Najlepiej nadają się do tego odmiany o podłużnym kształcie, bo mają twardą skórkę i mało pestek.

Składniki:

  • 2 kg małych, twardych pomidorów,
  • 10 ząbków czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • 4 łodygi kopru,
  • 1,5 litra przefiltrowanej wody,
  • 3 łyżki soli niejodowanej

Sposób przygotowania:
Pomidory i koper myjemy. Czosnek i chrzan obieramy, chrzan strugamy w wiórki. Do wyparzonych słoików na dno nakładamy po 2 ząbki czosnku, odrobinę kopru i chrzanu. Ciasno wkładamy pomidory, ale uważajmy, by ich nie zgnieść. Na wierzch dodajemy jeszcze warstwę przypraw. Zalewa: gotujemy wodę z solą (1 łyżka na litr wody). Gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można już pomidory jeść albo słoiki przenieść w chłodniejsze miejsce, np. do piwnicy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski