Składniki:
- 2 kg małych, twardych pomidorów,
- 10 ząbków czosnku,
- korzeń chrzanu,
- 4 łodygi kopru,
- 1,5 litra przefiltrowanej wody,
- 3 łyżki soli niejodowanej
Sposób przygotowania:
Pomidory i koper myjemy. Czosnek i chrzan obieramy, chrzan strugamy w wiórki. Do wyparzonych słoików na dno nakładamy po 2 ząbki czosnku, odrobinę kopru i chrzanu. Ciasno wkładamy pomidory, ale uważajmy, by ich nie zgnieść. Na wierzch dodajemy jeszcze warstwę przypraw. Zalewa: gotujemy wodę z solą (1 łyżka na litr wody). Gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można już pomidory jeść albo słoiki przenieść w chłodniejsze miejsce, np. do piwnicy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?