Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiszka ziemniaczana: Przepis kuchni kresowej

ELKA
Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana Paweł Miecznik
Charakterystyczna dla wschodnich kresów - kiszka ziemniaczana

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 3 kg ziemniaków
  • Jelita wieprzowe grube ok. 8 m
  • 3 łyżki majeranku
  • Olej
  • Boczek wędzony
  • Wykałaczki do wiązania flaków

Przygotowanie:
Boczek wędzony pokroić w kostkę. Podsmażyć na złoto. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć, zetrzeć także cebulę. Do masy dodać boczek, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Jeżeli jelita są długie, przycinamy je do odpowiedniej długości. Zawiązujemy jedną stronę wykałaczką i napełniamy w 3. Zamykamy wykałaczką.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Do blaszki wlewamy 1 szklankę oleju. Układamy kiszkę ziemniaczaną. Dość ciasno. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. Nakłuwamy wykałaczką i podlewamy olejem z blaszki. Całość pieczemy do zrumienienia. Podajemy z kiszoną kapustą zasmażaną i skwarkami z boczku wędzonego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski