Składniki:
- 2 średnie cebule
- 3 kg ziemniaków
- Jelita wieprzowe grube ok. 8 m
- 3 łyżki majeranku
- Olej
- Boczek wędzony
- Wykałaczki do wiązania flaków
Przygotowanie:
Boczek wędzony pokroić w kostkę. Podsmażyć na złoto. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć, zetrzeć także cebulę. Do masy dodać boczek, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Jeżeli jelita są długie, przycinamy je do odpowiedniej długości. Zawiązujemy jedną stronę wykałaczką i napełniamy w 3. Zamykamy wykałaczką.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Do blaszki wlewamy 1 szklankę oleju. Układamy kiszkę ziemniaczaną. Dość ciasno. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. Nakłuwamy wykałaczką i podlewamy olejem z blaszki. Całość pieczemy do zrumienienia. Podajemy z kiszoną kapustą zasmażaną i skwarkami z boczku wędzonego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?