Kiszone arbuzy

Anastazja Bezduszna
AB
Na straganach jest teraz mnóstwo sezonowych warzyw i owoców za którymi będziemy tęsknić zimą. Ale nie musimy, bo nawet arbuza można ukisić.

Składniki:

  • 1 kg niedojrzałych małych arbuzów,
  • 1 korzeń chrzanu (100 g),
  • 3 łodygi kopru z kwiatem,
  • liście czarnej porzeczki,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki soli na 1 l wody

Sposób przygotowania:
Arbuzy myjemy, kroimy w nieduże kawałki. Chrzan obieramy, myjemy, kroimy w paski. Koper myjemy. Arbuzy należy obgotować w wodzie przez 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć w wyparzonych słoikach. Do wywaru wsypać sól, cukier oraz ziarna pieprzu. Gotować wywar przez 3 minuty i ostudzić. Do arbuza dołożyć koper, chrzan, liście czarnej porzeczki. Zalać wywarem i zamknąć słoiki.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie