Składniki:
- 1 kg niedojrzałych małych arbuzów,
- 1 korzeń chrzanu (100 g),
- 3 łodygi kopru z kwiatem,
- liście czarnej porzeczki,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki soli na 1 l wody
Sposób przygotowania:
Arbuzy myjemy, kroimy w nieduże kawałki. Chrzan obieramy, myjemy, kroimy w paski. Koper myjemy. Arbuzy należy obgotować w wodzie przez 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć w wyparzonych słoikach. Do wywaru wsypać sól, cukier oraz ziarna pieprzu. Gotować wywar przez 3 minuty i ostudzić. Do arbuza dołożyć koper, chrzan, liście czarnej porzeczki. Zalać wywarem i zamknąć słoiki.
FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.