reklama

Kiszone ogórki z gorczycą

Anastazja Bezduszna
123rf
Wybierając ogórki, zwracać trzeba uwagę na ich rozmiar. Najlepsze do kiszenia są te niewielkich rozmiarów, a najgorsze - duże, bo mają twarde nasiona i mogą być miękkie po ukiszeniu. Ogórki powinny być twarde, świeże i jędrne.

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • korzeń chrzanu,
  • główka czosnku,
  • wiązka kopru z nasionami,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • gorczyca,

Zalewa:

  • na pół litra wody - 1 płaska łyżka soli

Sposób przygotowania:
Słoiki myjemy i wyparzamy, a następnie osuszamy. Ogórki dokładnie myjemy. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Do słoików układamy ogórki, przekładając je przyprawami i nalewamy wrzącą zalewę. Zakręcamy mocno przykrywkę. Słoiki ustawiamy dnem do góry. Po ostudzeniu oczywiście odwracamy wypełnione słoiki. Na 3 kg ogórków potrzebujemy około 7 słoików o pojemności 750 ml.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3