Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Klaster Food4Good – kooperacja z jednostkami naukowo-badawczymi

Materiał Partnera Zewnętrznego
Powiązanie kooperacyjne „Żywność dla Zdrowia Food4Good” powstało w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, funkcję koordynatora projektu pełni Centrum Wspierania Innowacji Novotec Sp. z o.o. Klaster skupia producentów tzw. żywności funkcjonalnej, czyli produktów, które obok właściwości odżywczych mają korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie konsumentów. Firmy będące członkami porozumienia współpracują, a zarazem konkurują ze sobą, działają w jednym regionie, specjalizują się w określonej dziedzinie. Współpraca z klastrem Food4Good zapewnia im dostęp do najnowszych technologii i wsparcie ze strony instytucji badawczych oraz doradztwa biznesowego i marketingowego.

Klaster Food4Good – otwiera nowe perspektywy
Dynamiczny rozwój gospodarki to doskonały moment na wdrażanie nowych technologii i innowacji. Choć dostęp do nich staje się coraz łatwiejszy to nadal dla sporej grupy przedsiębiorców są one nieosiągalne. Aby zmniejszyć dysproporcje między poszczególnymi firmami, a tym mniejszym ułatwić wejście na globalny rynek powołano klaster Food4Good. O tym, czym jest porozumienie, jak działa i co zrobić by stać się jego częścią opowiadali pomysłodawcy projektu, instytucje ściśle współpracujące z klastrem, a przede wszystkim przedstawiciele firm, które przystąpiły do porozumienia.

Pretekstem do rozmów i zgłębienia zasad funkcjonowania porozumienia była odbywająca się w środę, 10 czerwca 2015 roku o godzinie 12.00 konferencja w Pałacu Tłokinia w Tłokini Kościelnej.

Klaster, czyli co?
Na to pytanie starała się odpowiedzieć przedstawicielka Centrum Wspierania Innowacji Novotec Sp. z o.o. Obok przybliżenia samej idei klastra i sposobu jego funkcjonowania, prelegentka opowiedziała przede wszystkim o korzyściach jakie niesie za sobą udział w powiązaniu kooperacyjnym Food4Good. Słuchacze zapoznali się z mechanizmem tzw. wzajemnego łańcucha korzyści oraz z czyjej pomocy można skorzystać będąc częścią kooperacji.

Głos zabrał także przedstawiciel Centrum Badawczo Rozwojowego GLOKOR Sp. z o.o. Przybliżył on uczestnikom konferencji czym są produkty funkcjonalne, jakie mają właściwości (poparte badaniami naukowymi) oraz jak ich produkcja wygląda od strony prawnej i jak reguluje ją prawo obowiązujące w krajach Unii Europejskiej.

Na koniec uczestnicy spotkania mogli posłuchać o tym, jak uzyskać wsparcie w wytwarzaniu produktów zaliczanych do żywności funkcjonalnej. Przedstawicielka firmy VN Laboratorium Innowacji opowiedziała co należy zrobić by zdobyć dofinansowanie z Unii Europejskiej (na przykładzie firm z województwa mazowieckiego i wielkopolskiego, które uzyskały wsparcie w ramach programów Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego 2014, Regionalnego Programu Operacyjnego Woj. Mazowieckiego i Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój), jak wygląda i na czym polega wsparcie jakie otrzymują przedsiębiorstwa będące częścią klastra Food4Good.

www.food4good.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski