Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- 25 - 30 dag wędzonego boczku,
- sól.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy.
W międzyczasie kroimy boczek i podsmażamy na złoty kolor. Gdy ziemniaki są miękkie, odlewamy wodę, a na ziemniaki wsypujemy mąkę i szczyptę soli.
Bierzemy tłuczek do duszenia ziemniaków i dusimy ziemniaki z mąką do momentu ich połączenia. Następnie wyrównujemy masę ziemniaczaną łyżką poprzez ugniatanie.
Nabieramy masę na czubek łyżki i kładziemy kluski na ciepłą patelnię z odrobiną samego tłuszczu.
Na koniec kluski polewamy pozostałą częścią stopionego boczku. Podajemy z ugotowaną, kiszoną kapustą.
Kluski „Hobstrabanty” najlepiej smakują na ciepło.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?