Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kluski z ziemniaków i mąki „Hobstrabanty” (gmina Rakoniewice)

Redakcja
Kluski z ziemniaków i mąki „Hobstrabanty” (gmina Rakoniewice)
Kluski z ziemniaków i mąki „Hobstrabanty” (gmina Rakoniewice) archiwum

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 25 - 30 dag wędzonego boczku,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy.

W międzyczasie kroimy boczek i podsmażamy na złoty kolor. Gdy ziemniaki są miękkie, odlewamy wodę, a na ziemniaki wsypujemy mąkę i szczyptę soli.

Bierzemy tłuczek do duszenia ziemniaków i dusimy ziemniaki z mąką do momentu ich połączenia. Następnie wyrównujemy masę ziemniaczaną łyżką poprzez ugniatanie.

Nabieramy masę na czubek łyżki i kładziemy kluski na ciepłą patelnię z odrobiną samego tłuszczu.

Na koniec kluski polewamy pozostałą częścią stopionego boczku. Podajemy z ugotowaną, kiszoną kapustą.

Kluski „Hobstrabanty” najlepiej smakują na ciepło.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski