Knedle ziemniaczane na słodko
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg sera twarogowego
- 1 szklanka maki
- 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 jaja
- sól
- kawałek masła
- morele lub śliwki, ewentualnie inny owoc
- cukier brązowy
- tarta bułka do posypania
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez praskę, dodać mąkę, sól i jajka. Wyrobić ciasto, formować kulki i spłaszczyć na placek. Na środek układać wydrylowaną morelę, w środek zamiast pestki włożyć odrobinę brązowego cukru. Zlepić i formować kulki, gotować we wrzątku około 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową. Masło rozpuścić na patelni, wsypać tartą bułkę, knedle polać i podawać.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?