Można je podzielić na dwie główne grupy: skorupiaki i mięczaki. Do grupy pierwszej należą: homary, langusty, homarzec oraz kraby i krewetki. Mięczaki zaś są bezkręgowcami, zwykle chronionymi przez muszlę. Do nich zaliczamy m.in.: ostrygi, omułki, przegrzebki, sercówki i inne małże, ślimaki oraz głowonogi: mątwy, kałamarnice, ośmiornice.
Mniej cholesterolu zawierają mięczaki, więcej skorupiaki. Jedne i drugie są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka, zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych, a także wiele witamin z grupy B. Są najlepszym w diecie człowieka źródłem jodu i dobrym źródłem selenu (działanie przeciwnowotworowe), fluoru oraz wapnia. Zawierają też żelazo, cynk (wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza wolne rodniki oraz zwiększa popęd płciowy) i magnez. Ostrygi, jak stwierdzono, są najbogatszym naturalnym źródłem cynku, dlatego też uważane są za najskuteczniejszy afrodyzjak.
Nie ma już chyba sposobu, którego nie zastosowano by, serwując dania z tych wodnych zwierząt. Można je gotować, piec, smażyć, zapiekać w cieście (np. francuskim), grillować. Podawać w sosach, panierować, robić z nich szaszłyki lub dodawać do zapiekanek z makaronu albo ryżu. Robić z nich gulasze, zupy i galaretki. Mogą być też głównym składnikiem rozmaitych sałatek lub tylko ich dodatkiem. Jemy je na ciepło lub zimno, na słodko, słodko-kwaśno, ostro lub łagodnie. Można z nich zrobić również pasty na kanapki lub dodawać do masła. A nawet nadziewać nimi (np. krewetkami) mięsa. Możemy je również marynować w winie (krewetki, mule), zapiekać (ośmiornica) lub podawać w winnej galarecie (kawałki krabów, małże, krewetki - żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i mieszamy z białym winem).
Najczęściej przy przyrządzaniu owoców morza nieodzowne są: cytryna, natka pietruszki, czosnek, pieprz oraz inne przyprawy i zioła.
Jeśli mamy problem z kupieniem świeżych, wykorzystajmy do dań te mrożone.
To przepisy, które możemy wykorzystać lub które mogą nas zainspirować.
Mule w sosie serowo-pomidorowym
- ok. 1 kg muli (mogą być mrożone)
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 200 g serka topionego kremowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 szalotki
- 3 dojrzałe pomidory
- świeża bazylia
- pieprz, sól do smaku
Mule dokładnie oczyścić i umyć w zimnej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek oraz szalotkę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem. Dodać mule, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 2-3 minuty. Mule wyciągnąć, dodać serek topiony i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy sos wylać na talerz, ułożyć mule i udekorować świeżą bazylią. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem lub makaronem.
Ostrygi z czosnkiem i pietruszką
- 20 ostryg
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
Na patelni rozgrzać masło. Świeże ostrygi otworzyć za pomocą specjalnego noża. Wodę z muszli wlać do miseczki, a mięso ostryg wyłożyć na patelnię. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około 1 minuty. Następnie wlać odlaną wcześniej wodę z małży i dusić jeszcze przez 2 minuty. Na koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki.
Zobacz też:
Prosty przepis na obłędne mule w białym winie z tymiankiem
źródło: Agencja TVN/x-news.pl.
POLECAMY:
Oni są w rejestrze przestępców
Studniówki 2018 [ZDJĘCIA]
Stary Poznań na zdjęciach!
Sprawdź, czy jesteś bystry [QUIZ]
Wszystko o Lechu Poznań [NEWSY, TRANSFERY]
Quizy gwarowe, które pokochaliście [SPRAWDŹ SIĘ]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?