Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kompot morelowy

AB
123rf
Kompoty to proste i łatwe do przyrządzenia dania domowe, z którymi powinien sobie poradzić nawet początkujący kucharz.

Składniki:

  • 1 kg moreli,
  • O,5 l wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego,
  • 15 g cukru waniliowego (opakowanie),
  • litrowe słoiki

Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy, kroimy na pół lub nacinamy i wydostajemy pestkę. Podgotowane morele przekładamy do słoików.
Gotujemy wodę w dzbanku. Zalewamy nią cukier, wanilię i miód. Mieszamy do rozpuszczenia i zalewamy tą słodką mieszanką owoce. Szczelnie zamykamy słoiki i pasteryzujemy 20 minut od momentu zawrzenia wody.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski