Po to by nasze kompoty miały wyrazisty smak, ale przy tym owoce w nich zawarte nie straciły wszystkich witamin i minerałów musimy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, tak jak do przygotowania wytrawnych przetworów, słoiki muszą być wysterylizowane oraz suche. To samo z zakrętkami. Po drugie, owoców układamy nie więcej niż do wysokości 2/3 słoika. Aby przygotować syrop, na każde 3 litry wody potrzebujemy 500 gramów cukru. Jeżeli chcemy uzyskać skoncentrowany napój, to musimy zwiększyć ilość cukru.
Przygotowując syrop, musimy zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier i gotować jeszcze kilka minut. Jeżeli gotujemy kompot z owoców z pestkami, musimy dwa razy zalać je wodą. Najpierw tylko wrzątkiem na 10-20 minut, następnie tę wodę zlewamy i dodajemy do niej cukier. Syropem zalewamy owoce drugi raz i zakręcamy słoiki.
Kompoty lepiej jest przechowywać w chłodnym i, co najważniejsze, ciemnym miejscu
Kompot śliwkowy
Składniki:
- Śliwki (dowolna ilość),
- 3-4 łyżki cukru na słoik litrowy.
Przygotowanie:
Śliwki wkładamy do uprzednio przygotowanych słoików. Owoców nie powinno być mniej niż 1/3 słoika, jednak owoców nie uciskamy. Do każdego słoika ze śliwkami wsypujemy cukier. Zawartość słoików zalewamy zimną wodą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut, śliwki powinny się unieść pod wieczko. Najsmaczniejszy kompot otrzymujemy dopiero po kilku miesiącach, gdy cukier się rozpuści i wniknie w owoce.
Kompot z jabłek
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 1 szklanka cukru,
- szczypta cynamonu,
- 1,5 litra wody.
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona. Kroimy w plastry i przekładamy do słoików. We wrzątku rozpuszczamy cukier i cynamon. Gorącą zalewą zalewamy jabłka. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i chowamy w ciemne chłodne miejsce.
Kompot z malin:
Maliny wkładamy do wyparzonych słoiczków. Przesypujemy cukrem (3-4 łyżki na litrowy słoik). Następnie zalewamy wrzątkiem maliny w słoikach. Zakręcamy je i pasteryzujemy około 20 minut.
Sok z malin:
Maliny wsypujemy do słoika i zasypujemy cukrem. Szczelnie zamykamy i zostawiamy na tydzień, by puściły sok. Następnie przelewamy sok przez sito do wyparzonych, suchych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy słoiki około 10 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?