Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Koniec z takimi etykietami na żywności. "Najlepiej spożyć przed" zastąpi "często dobre dłużej". Klienci bezlitośni

Agnieszka Domka-Rybka
Agnieszka Domka-Rybka
W sklepach sprawdzamy głównie ceny, mniej etykiety, a i tak często bez zrozumienia.
W sklepach sprawdzamy głównie ceny, mniej etykiety, a i tak często bez zrozumienia. Urszula Łobaczewska
Większość klientów nie rozumie etykiet i często wyrzuca produkty, które można jeszcze zjeść. Szykuje się rewolucja, która ma to zmienić. Internauci: "Każą nam jeść przeterminowane jedzenie?"

Komisja Europejska proponuje zmiany w oznaczeniach produktów spożywczych.

Będzie: „często dobre dłużej”

  • Dziś to wygląda mniej więcej tak: konsument czyta na etykiecie "należy spożyć do" i jest to termin przydatności do spożycia (wskaźnik bezpieczeństwa).
  • Może też znaleźć informację: "najlepiej spożyć przed", co oznacza datę minimalnej trwałości (wskaźnik jakości).

Wielu klientów nie rozumie różnicy między tymi dwiema treściami.

  • W praktyce żywność po upływie terminu przydatności do spożycia uznaje się za niebezpieczną.
  • Termin minimalnej trwałości oznacza datę, do której produkt zachowuje swoje szczególne właściwości pod warunkiem jego właściwego przechowywania. Może jednak nieco zmienić kolor i konsystencję.

Stąd pomysł Komisji Europejskiej, żeby dodać nowe informacje, jak np. "często po upływie", "najlepsza jakość przed" czy "często dobre dłużej".

Mowa tu szczególnie o dłuższym terminie przydatności do spożycia, jak m.in. ryże, kasze, makarony, sery, kawa.

Zmiany, o których piszemy, zawarte są w projekcie przepisów, nad którymi pracuje Bruksela.

Internauci są w tej sprawie, jak zwykle, mocno podzieleni, o czym świadczą ich komentarze.

  • "Skoro możemy jeść mąkę z robaków, to niby dlaczego nie przeterminowaną żywność?" - pyta "nick" pod artykułem na ten temat w portalu Money.pl.
  • "I tu można się pomylić ! Często spotykam się z towarami, które mimo określonej daty, nie nadają się do spożycia znacznie wcześniej z powodu pleśni, nawet w artykułach szczelnie zapakowanych widać uwypuklenie opakowania, np. w śmietanach oraz gotowych sałatkach. Przede wszystkim trzeba więc patrzeć na datę oraz wygląd tego, co jest w środku" - radzi "Kraken".
  • "aa" pisze: "Szykuje się koniec dobrego biznesu. Proponowali wyrzucić makaron po dacie ważności i kupić nowy. Teraz mniej sprzedadzą i znów będzie powód, by podnieść ceny".

Tyle komentarze, ale faktem jest, że wciąż marnuje się zbyt dużo żywności i to jest jedyny i oficjalny powód, dla którego Komisja Europejska domaga się istotnych zmian w swoich państwach członkowskich.

I tak np. w Polsce co roku wyrzuca się ok. 4,8 mln ton jedzenia, z czego aż 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych, bo - ciekawostka - np. gastronomia odpowiada tylko za 1 proc. marnowanej żywności w naszym kraju.

Marnowanie żywności to wyrzucanie produktów ze względów na wygląd lub z powodu upływającej daty przydatności, które nadają się do spożycia i mogą być przeznaczone do konsumpcji przez ludzi.

Marnujemy, bo nie rozumiemy oznaczeń?

Wyrzucając produkty spożywcze marnujemy energię i wodę potrzebną do wytworzenia, transportu i dystrybucji żywności, a także produkujemy więcej odpadów.

Trzeba pamiętać, że na wyprodukowanie danego produktu żywnościowego została przeznaczona określona ilość wody i energii.

Z badań przeprowadzonych przeprowadzone przez KE wynika, że ok. 10 proc. z 88 milionów ton odpadów żywnościowych wytwarzanych rocznie w Unii Europejskiej ma związek właśnie z oznaczeniem dat na takich artykułach i niewłaściwym ich zrozumieniem.

Żywność, której nie damy rady zjeść, można oddać m.in. do banku żywności, jadłodajni czy Caritasu.

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Koniec z takimi etykietami na żywności. "Najlepiej spożyć przed" zastąpi "często dobre dłużej". Klienci bezlitośni - Gazeta Pomorska

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski