Konfitura z gruszek
Składniki:
- 1 kg dojrzałych gruszek,
- 200 g cukru,
- 1 opakowanie żelfixu 3:1,
- 1 cytryna,
- duża szczypta mielonego kardamonu
Przygotowanie:
Gruszki kroimy w duże kawałki. Wsypujemy je do garnka i zasypujemy
cukrem. Dodajemy opakowanie żelfixu, kardamon i sok z jednej cytryny. Zagotowujemy owoce cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta (około 15 minut). Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, gorących słoików. Szczelnie zamykamy i przekładamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do wystygnięcia.
Mus jabłkowy
Składniki:
- 2,5 kg jabłek,
- 6 łyżek cukru,
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i przekrawamy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy wszystkie w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Dusimy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i sok z cytryny. Dusimy kolejne 20 minut, aż owoce całkiem się nie rozpadną. Całość przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy słoiki około 30 minut.
Dżem jabłkowy z miętą
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 1 kg cukru,
- kilka gałązek mięty,
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Miętę płuczemy w zimnej wodzie i obieramy listki, Przekładamy jabłka do rondla i dodajemy listki mięty oraz skórkę startą z jednej cytryny. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż jabłka staną się miękkie. Dodajemy cukier i dusimy jeszcze 20 minut cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem w ciepłe miejsce. Po chwili odwracamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Dżem gruszkowy wytrawny
Składniki:
- 1 kg gruszek,
- 200 g cukru,
- 1 cytryna,
- 5 goździków,
- łyżeczka startego imbiru,
- 2 łyżeczki świeżego tymianku,
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy drobno i przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy imbir, cukier oraz ziarenka z przeciętej laski wanilii. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż woda odparuje. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut.
ABC przetworów z jabłek i gruszek
- Do suszenia najlepiej użyć gruszek i jabłek odmian letnich i jesiennych.
- Niezależnie od tego czy robimy dżem, czy konfiturę - nie mieszajmy ze sobą odmian owoców
- Gruszki i jabłka powinny być bez uszkodzeń, przebarwień oraz widocznych oznak chorób, czy śladów po robakach. Mają być też w miarę jednakowej wielkości - wtedy będą gotowe w tym samym czasie
Suszone jabłka i gruszki
Przygotowanie:
Większe gruszki i jabłka kroimy w ćwiartki lub w krążki. Podczas krojenia, aby owoce nie ściemniały, można je skropić zakwaszoną cytryną wodą. Następnie owoce należy zanurzyć we wrzątku na kilka minut. Następnie należy rozłożyć je na kratkę z płaską blachą na dolę. Suszymy w temperaturze 70 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 50 stopni. Powinny być miękkie i elastyczne. Tak suszone owoce bardzo szybko wchłaniają wilgoć, dlatego najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub słoikach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?