Przy jego produkcji i składaniu pod kierunkiem Mieczysława Chojnowskiego, mistrza świata w cukiernictwie, będzie pracowało kilkunastu cukierników z całej Polski.
- Przygotowania zaczniemy już trzy dni przed imprezą. Samo złożenie tortu potrwa około czterech godzin. Wybraliśmy ulubiony smak konsumentów. Będzie czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem, orzeszki, wiśnie w żelu i dekoracje z karmelu - opisuje to gigantyczne dzieło Jacek Zięba z Akademii Mistrza. - Boisko będzie odwzorowane w skali 1:3, jego wymiary to 9x5 m. Wykroimy z niego nawet 25 tysięcy porcji.
W całej akcji nie chodzi jednak o bicie jakiegokolwiek rekordu, ale o pomoc dwumiesięcznej Idze z Konina, która urodziła się z zespołem Aperta. Uratować ją może tylko operacja za granicą. W zbiórkę dla chorej dziewczynki włączyli się także organizatorzy Memoriału im. Jarka Preussa, konińskiego cukiernika i koszykarza, który kilka lat temu zginął w wypadku.
- Ta impreza ma także inny wymiar. Chcemy pokazać młodym ludziom, że cukiernia to nie tylko siermiężna praca przy drożdżówkach, ale również kariera, że można osiągnąć w tym fachu prawdziwe mistrzostwo - dodaje Paweł Preuss, brat patrona turnieju.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?