W lipcu, w czasie weekendów pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych województwa wielkopolskiego przeprowadzili 524 kontrole punktów gastronomicznych. W ich wyniku nałożono 54 mandaty karne na łączną kwotę 10800 zł. Wszczęto 16 postępowań administracyjnych.
Wśród najczęściej stwierdzonych nieprawidłowości są takie, które budzą obrzydzenie, jak brak czystości i porządku w obiektach, czy brudne powierzchnie robocze wykorzystywane podczas produkcji posiłków, brudne zamrażalki i lodówki, ale również takie, przy których pojawiają się poważne wątpliwości o nasze zdrowie.
Podczas kontroli okazało się bowiem, że inspektorzy trafili do miejsc, w których nie było bieżącej i ciepłej wody na stanowisku mycia sprzętu produkcyjnego oraz w toalecie. W niektórych miejscach wprowadzano do obrotu środki spożywcze po upływie terminów przydatności do spożycia, czy używano zniszczonych i brudnych urządzeń i sprzętów produkcyjnych. Wśród częstych nieprawidłowości inspektorzy wymieniają także brak aktualnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych wśród pracowników.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?