Kotleciki z kurczaka na grillu

Anastazja Bezduszna
Drosed
Aksamitne kotleciki drobiowe z grilla nie tylko cieszą zmysły smakiem, ale także są zdrowe. Mogą przybierać przeróżne postacie, a ich smak różni się w zależności od dodatków. Słodkie towarzystwo truskawek, melona i arbuza podkreśla delikatność drobiowego mięsa, dając wrażenie rozpływającej się w ustach całości.

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa z uda
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 mango
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni
  • 10 świeżych truskawek
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • garść kiełków rzodkiewki
  • kmin rzymski
  • papryka ostra
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pół małego arbuza
  • pół melona kantalupa

Sposób przygotowania:
Obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, kolendrę oraz czosnek i doprawić do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na długie wykałaczki i odstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować sałatkę. Wszystkie owoce pokroić w kostkę i wymieszać z pestkami dyni, kiełkami rzodkiewki, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Przygotowane kotleciki piec na grillu bądź smażyć na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony. Podawać od razu z przygotowaną sałatką z owoców oraz kwaśną śmietaną bądź sosem jogurtowo–czosnkowym.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie