Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kotlet po kijowsku pieczony w piekarniku

Anastazja Bezduszna
Kotlet po kijowski
Kotlet po kijowski Oksana Bezduszna
Masz ochotę na kotlet po kijowsku, ale nie lubisz smażonego mięsa? Mamy dla Ciebie przepis, który pozwoli upiec kotlet w piekarniku.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 25-30 gramów masła
  • 1 ząbek czosnku
  • natki pietruszki
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 20 gramów mleka
  • mąka

proponujemy podawać z frytkami, groszkiem z puszki i sałatą.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka podzielić na dwie części: małą i dużą. Każdą z nich delikatnie rozbić.

Pietruszkę drobno posiekać. Umieścić w misce razem z już miękkim masłem i wymieszać. Następnie dodać wytłoczony czosnek i posolić. Sól można zamienić na mieszankę aromatycznych ziół. Dokładnie wymieszać zawartość na gładką masę. Z niej utworzyć rulon i umieścić w zamrażarce na 20 minut.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Po wyjęciu z zamrażalnika położyć na dużą część filetu dodać sól i pieprz do smaku, przykryć mniejszą i zawinąć. Umieść w lodówce na 10 minut.

W międzyczasie trzeba wymieszać jajko z mlekiem. Filety zanurzyć w jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej. Panierowanie powtórzyć.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na małej patelni podgrzać oliwę i smażyć filet do złotego koloru 5 minut. Następnie przenieś kurczak do piekarnika na 10-15 minut. Serwować z ziemniakami i groszkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski