Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z kurczaka
- 4 łyżki masła zmiękczonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanych natek pietruszki
- sól i mielony czarny pieprz
- 85 gramów białego chleba lub bułki tartej
- 3 łyżki parmezanu tartego
- 1 jajko
- 250 gramów oleju roślinnego
- do dekoracji
- plasterki cytryny
- natka pietruszki
- gotowane warzywa lub ziemniaki
Sposób przygotowania:
Do miękkiego masła dodajemy czosnek i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy posiekane zioła i doprawiamy solą i pieprzem. Z tej mieszanki robimy kiełbaskę i zostawiamy w lodówce.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
W tym czasie rozbijamy piersi kurczaka i za pomocą noża robimy w nich kieszonki w które wkładamy kiełbaskę z ziół i masła. Zwijamy filet i zamykamy kieszonki wykałaczką.
Przygotowujemy panierkę. Wbijamy jajko na jeden talerz, na drugi wsypujemy bułkę tartą z tartym serem.
Należy zanurzyć pierś kurczaka najpierw w jajku, a potem w bułce z serem. Filety położyć na talerz i przykryte wstawić do lodówki. Po 30 minutach wyjąć filety z lodówki i znów je zamoczyć w panierce.
Na dużej patelni rozgrzać olej do temperatury 180-190 stopni, położyć na nią filety i smażyć po obu stronach przez około 5 minut. Gdy wyłączymy ogień, patelnię można przykryć i pozostawić jeszcze na 5 minut. Gotowe kotlety warto położyć na papierowym ręczniku, żeby osączyć z nich tłuszcz.
Kotlet można podać z gotowanymi ziemniakami lub warzywami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?