Składniki:
- 500g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 3 jajka
- po pół puszki groszku i kukurydzy
- pół szklanki ugotowanej i drobno pokrojonej w kostkę marchewki
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- bułka pszenna
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, marchewkę, groszek, kukurydzę i 2 usmażone jajka. Posolić i popieprzyć. Dodać surowe całe jajko, namoczyć bułkę pszenną, odcisnąć i dodać do farszu. Wszystko dobrze, ale delikatnie wyrobić i smażyć kotlety. Można panierować w tartej bułce.
Inny sposób:
Ten sam farsz można wyłożyć na folię do pieczenia. Uformować dużą roladę. Zawinąć w folię i gotować na bardzo wolnym ogniu około godziny. Po wyjęciu koniecznie ostudzić i dopiero odwijać, gdy będzie zimna. Podawać ją na zimno, pokrojoną w plastry.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?