Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kotlety grzybowe

AB
archiwum
Odpowiednio przygotowane grzyby mogą zaskoczyć smakiem. Tradycyjne kotlety schabowe staną się wytwornym daniem, jeśli zrobimy je z grzybami. Nie lubisz mięsa? Zrób kotlety z samych grzybów.

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 1 czerstwa bułka pszenna,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 g bułki tartej,
  • pieprz, tymianek,
  • majeranek, sól,
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy, płuczemy i drobno kroimy. Cebulę siekamy i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Dodajemy grzyby i całość dusimy pod przykryciem przez około 20 min. Następnie odkrywamy i podsmażamy aż do odparowania nadmiaru wody. Ta przygotowane grzyby miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do odciśniętej z wody bułki wraz z jajkiem i mieszamy. Przyprawiamy i dodajemy pokrojony drobno czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy każdą w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski