Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kotlety mielone

Waldemar Kurowski
Zima coś nie chce nas opuścić. A gdy za oknem mróz, potrzebujemy więcej kalorii niż latem, a i apetyt bardziej dopisuje. Proponuję na dzisiejszy obiad kotlety mielone z mięsa mieszanego tzw. "klopsy". Podaję je z ziemniakami, z wszelkiego rodzaju surówkami, lub jarzynami z wody. Kto lubi - może wybrać frytki.

Składniki (na cztery osoby)

  • 50 dag mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • 3 dag cebuli
  • 2 dag tłuszczu
  • czerstwa bułka
  • jajko
  • sól, pieprz
  • 5 dag tartej bułki
  • 5 dag tłuszczu do smażenia.

Przygotowanie

Czerstwą bułkę moczę i odciskam z wody. Obraną, opłukaną cebulę kroję w kostkę i lekko zrumieniam na rozgrzanym tłuszczu. Następnie mięso mielone starannie wyrabiam wraz z bułką, dodaję cebulę, jajko, sól i pieprz do smaku. Masę dzielę na równe części, zwilżonymi zimną wodą rękoma formuję kule. Po tej czynności ręce wycieram do sucha, kule mięsne obtaczam w bułce tartej, spłaszczam nożem stołowym i nadaję im kształt owalny grubości 1 cm; ostrzem noża wyznaczam kratkę na powierzchni kotleta.
Smażę na rozgrzanym tłuszczu na silnym ogniu z obydwu stron na złoty kolor, potem zmniejszam ogień i dosmażam powoli.
Gdy pod naciskiem płaskiej strony noża mięso przestaje wydzielać mętny sok, wyjmuję z patelni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski