Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kotlety nadziewane żółtym serem

ELKA
Fotolia
Ser żółty, to nie tylko dodatek do kanapek, ale także świetny produkt, z którego można przygotować dziesiątki dań i wykorzystać jako jeden z elementów potrawy.

ZOBACZ TEŻ: Zupa krem ze szparagów

Dzięki niemu nasze menu może być bardziej urozmaicone. Zwykłe kotlety zyskują na smaku, tak samo jak zapiekanki, czy nawet zwykła kiełbasa smażona, którą natniemy i włożymy tam kawałeczki żółtego sera. Można go także np. opanierować i usmażyć jak kotlety schabowe.

Kotlety mielone z drobiu z ryżem i żółtym serem

Składniki:

  • około ½ kg piersi z kurczaka
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 8 słupków sera żółtego
  • jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy do smaku: sól ziołowa, czosnek granulowany, pieprz kolorowy)

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Mięso drobiowe zmielić z ugotowanym ryżem, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wyrobić.

Formować okrągłe, niewielkie placki, na środku każdego położyć kawałek (słupek) twardszego sera żółtego np. Goudy MS Mońki.

Całość zawinąć jak roladę, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju, na małym ogniu, do momentu zarumienienia.

Podawać ciepłe, kiedy ser jeszcze się ciągnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski