Składniki (na 4 osoby)
- 4 kotlety schabowe z kością
- 10 dag boczku
- 20 dag kapusty kiszonej
- 5 dag suszonych śliwek (bez pestek)
- cebula
- 2 jabłka
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz i majeranek do smaku
Przygotowanie
Kapustę kiszoną przelewam wodą, odciskam i drobno siekam. Oczyszczony i umyty boczek kroję w kostkę i przesmażam na oleju wraz z obraną, opłukaną i pokrojoną również w kostkę cebulą. Po podsmażeniu dodaję kapustę, podlewam niewielką ilością wody, całość mieszam i duszę pod przykryciem. Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne, dodaję do kapusty wraz z suszonymi śliwkami.
Oczyszczone i opłukane kotlety oprószam solą i pieprzem, obsmażam na oleju z obu stron na złoty kolor i przekładam do kapusty. Doprawiam pieprzem i majerankiem, duszę całość do miękkości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?