Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kotlety schabowe w kiszonej kapuście

Waldemar Kurowski
Kotlety można sporządzać na wiele sposobów. Dzisiaj polecam kotlety schabowe w kiszonej kapuście. Podaję je z ziemniakami lub kluskami.

Składniki (na 4 osoby)

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 10 dag boczku
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych śliwek (bez pestek)
  • cebula
  • 2 jabłka
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie

Kapustę kiszoną przelewam wodą, odciskam i drobno siekam. Oczyszczony i umyty boczek kroję w kostkę i przesmażam na oleju wraz z obraną, opłukaną i pokrojoną również w kostkę cebulą. Po podsmażeniu dodaję kapustę, podlewam niewielką ilością wody, całość mieszam i duszę pod przykryciem. Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne, dodaję do kapusty wraz z suszonymi śliwkami.
Oczyszczone i opłukane kotlety oprószam solą i pieprzem, obsmażam na oleju z obu stron na złoty kolor i przekładam do kapusty. Doprawiam pieprzem i majerankiem, duszę całość do miękkości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski