Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Karolina Sternal
Co zrobić z ziemniaków? Sprawdź....

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • gałka muszkatołowa
  • sól,
  • pieprz
  • 20 dag pieczarek
  • olej do smażenia
  • 5 dag masła
  • śmietana
  • natka pietruszki

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić. Podsmażyć jedną pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do ziemniaków. Wbić jajka, dodać soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku. Masę wymieszać i wstawić do lodówki. Wyjąć, dodać mąki i zagnieść ciasto.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Uformować wałek, pokroić na równe części. Z każdej z nich utworzyć kotlet i obtoczyć go w bułce. Usmażyć na oleju.

Sos:
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w talarki. Cebule pokroić w kostkę. Rozpuścić na patelni masło. Najpierw wrzuć cebulę i lekko ją podsmażyć. Następnie dodać pieczarki i dalej smażyć. Wlać śmietanę i dusić jeszcze chwilę. Dodać soli i pieprzu do smaku. Sos posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie