Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krem selerowo-ziemniaczany z serem lazur

Magdalena Kaczmarek
Krem selerowo-ziemniaczany
Krem selerowo-ziemniaczany Magdalena Kaczmarek
Prezentujemy przepis na krem selerowo-ziemniaczany. Jego autorem jest Magdalena Kaczmarek.

Krem selerowo-ziemniaczany z serem lazur

Składniki:

  • 2 selery duże
  • 2 ziemniaki
  • 0,75 litra wywaru z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 6 listków rukoli
  • 1/2 szklanki śmietany zagęszczanej do zup
  • sól
  • 5 dkg sera laur błękitnego
  • 4 łyżki grzanek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 gałązka bazylii

Przygotowanie:
Seler, ziemniaki obieram, myję, i kroje w kostkę. Cebulę obieram i też kroje. Na patelni na oliwie podsmażam chwilę seler, ziemniaki, cebulkę. Następnie do garnka wlewam rosół, dodaję warzywa z patelni i gotuje 20 minut. Całość blenduję, dodaję czosnek sprasowany, śmietanę do zup. Doprawiam solą. Podaję krem z serem lazur, papryczką chili, grzankami i rukolą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski