Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krem z pasternaku i nie tylko, czyli jesień na talerzu [ZDJĘCIA]

Magdalena Baranowska-Szczepańska
Dobrze znane i wyczekiwane jesienne smaki zagościły w poznańskich restauracjach.

Klienci wybierać mogą z polskich grzybów, wędzonych mięs, kasz z rozgrzewającymi dodatkami, chrzanem, suszonymi owocami oraz jesienną królową stołów – dynią połączoną z nieoczywistymi przyprawami i dodatkami, np. kardamonem, imbirem, topinamburem, koprem włoskim, czy mango.

W menu Concordii Taste znajdą się obecnie m.in.:wątróbka drobiowa w portugalskim porto z czarną porzeczką i karmelizowaną skorzonerą, sałatka w pieczonej dyni z chorizo i figami, perliczka na purée z suszonych owoców z prażoną kaszą pęczak, pieczoną cebulą, topinamburem i opalanym serem czy risotto z polskimi grzybami, rozmarynem, pietruszką i parmezanem.

Dla wszystkich z kulinarnym zacięciem i tych, którzy chcą poczuć jesień we własnym domu Tomasz Olewski, szef kuchni
uchyla rąbka tajemnicy i zdradza jeden z przepisów na jesiennie, rozgrzewające zupy.

Krem z pasternaku
Składniki na 4 porcje:
- pasternak
- cebula
- mleko
- śmietanka 36%
- masło
- cukier
- sól

Sposób przygotowania:
Pasternak myjemy i obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z cebulą. Następnie
przesmażamy na złoty kolor w małej ilości oleju. Po przesmażeniu całość zalewamy mlekiem i na wolnym ogniu
gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa z wywarem miksujemy na gładką kremową masę i ponownie
zagotowujemy, dodajemy sól , cukier, śmietankę i wyłączamy z
ognia. Po wyłączeniu kremu dodajemy zimne masło.

Info z Polski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski